Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se politikerna försöka få en häst att sparka en boll

I Vinköl samlades lokala politiker under måndagskvällen för att diskutera det svenska lantbruket. Det blev också en praktisk övning – där de skulle få en häst att gå slalom, kliva över hinder och sparka en fotboll. – Det var det roligaste hittills under valrörelsen, säger Martin Solberg (MP).

Det var en fin sommarkväll i Vinköl i måndags. Där hade lokala politiker från sju riksdagspartier – Sverigedemokraterna var inbjudna men inte på plats – samlats för att prata om svenskt lantbruk.

Frågeställningen var enkel: Vi är stolta över svenskt jord- och skogsbruk – är ni det?

– Vi har haft känslan att politiken inte har varit stolta över vårt svenska livsmedelsproducerande och vår skogsproduktion. Det är så annorlunda i andra länder där man har en stolthet för det man producerar, men i Sverige har man nästan känts som en belastning i den politiska världen. Men nu när torkan drabbat oss har man upptäckt att det här kan påverka landet på många sätt, säger Wanja Wallemyr som tillsammans med Sylvia Persson stod bakom det är arrangemanget.

Partierna fick först fyra minuter var på sig att presentera sin politik för lantbruket. Efter det blev det frågor från publiken och det handlade om många olika saker. Politikerna fick diskutera upphandlingar och integration, dieselskatter och självförsörjningskrav, infrastruktur och kilometerskatt.

Och mycket mer.

– Debatten var mångfacetterad och det kom upp många bra frågor. Vi har så mycket kunskap tillsammans som är värdefull. Vi ska kanske bli bättre på att erbjuda den till politiken och politiken ska kanske bli lite bättre på att lära av oss också, säger Wanja.

Efter det fick politikerna lägga retorik och teori åt sidan för att istället ge sig på en praktisk övning.

– Vi gav en uppgift till publiken att bygga hinder. Det vill säga saker som vi behöver för att få en bra lönsamhet och konkurrenskraft i landsbygden, säger Sylvia.

Sedan var det politikernas uppgift att klara av de här hindren. De skulle tillsammans leda en häst över betongklossar, få den att gå slalom runt koner, sätta ner hovarna i rockringar och, till sist, sparka till en stor boll mot ett mål.

– Den där bollen var det LRF Ungdomen som tog initiativ till. Det handlade om att få bollen i rullning, att få attityden att börja lyssna och att göra saker för att öka den investeringskraft som behövs i gröna näringar.

Politikerna klarade det mesta – men kanske inte alltid helt enligt regelverket. I filmen syns det att en av dem gav den där bollen en rätt så rejäl spark…

– Det var inte hästen som sparkade på bollen. Men vad de faktiskt lyckades med var att de pratade med varandra, de placerade ut sig på strategiska platser och de genomförde uppgiften tillsammans. På det viset lyckade de, även om de tåade in bollen, säger Sylvia.

Och politikerna själva verkade tycka att det var en rätt så trevlig övning.

– Det här var det roligaste hittills under valrörelsen, säger Martin Solberg (MP).

Nöjda var också arrangörerna. Sylvia hoppas att politikerna tar med sig viljan att samverka från den här kvällen och Wanja var inne på samma tankar.

– Att man klipper av prestigen lite grand och ser till landets bästa. Sedan har man olika sätt att se på det här men man ska vara lite mer beredd att kompromissa, tycker jag. Sedan är myndighetsutövning och regelverk tunga bitar. Regeltillämpning ska inte bero på person, tyvärr är det lite för mycket sådant. Men vi tycker att det har varit en positiv kväll, sammanfattar hon.