Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Se Robert Gustafsson hylla Västgöta-Bengtsson

Sixten Västgöta-Bengtsson har äntligen hedrats med en staty. Nu har den invigts under en ceremoni i Skövde kulturhus.

En stor publik hade samlats för att delta i invigningen och avteckningen av statyn över Sixten Västgöta-Bengtsson. Idén till ett minnesmonument över Sixten Bengtsson kom till Skövde kommun som ett medborgarförslag av Skövdebon Siv Ström. Förslaget gillades av kultur- och fritidsnämnden och uppdraget gick till konstenheten som hittade en lämplig placering i foajén till Skövde kulturhus.

Skulptören Moa Andersson fick uppdraget att skapa verket. Journalisten Eric Hellgren har haft uppdraget att söka fram och göra ett representativt urval samt sammanställa ljudfiler med Sixten Bengtssons röst till verket. Syftet har varit att skapa en bild av den breda gärning Västgöta-Bengtsson bidragit med till eftervärlden; folkskolläraren, folkbildaren, dialekt- och språkforskaren, historikern, underhållaren, folklivsforskaren och författaren.

På plats fanns inte bara hans döttrar Margareta Söderström och Ingrid Grahn utan också konstnärinnan själv samt Skövdesonen, komikern, skådespelaren och underhållaren Robert Gustafsson.