Det känns lite som om valrörelsen på allvar drar in i Skövde vid lunchtid på onsdagen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är på plats på Hertig Johans torg redan en timme innan sitt tal och när musikunderhållningen drar igång cirka 15 minuter innan han äntrar scenen har upp emot 200 personer samlats på området, uppger arrangören.

Och det grå molntäcket som hängt över Skövde under förmiddagen har definitivt lättat när Sjöstedt tar plats framför mikrofonen.

– Det är väldigt roligt att vara i Skaraborg och Skövde. Välkomna till Vänsterpartiets valmöte, inleder han.

Sen blev det naturligtvis politik för hela slanten.

Sjöstedt berättar att partiet bland annat går till val för att ”åter igen göra Sverige till världens mest jämlika land eftersom motsatsen skadar samhället.”

– Därför vi vet att jämlika länder är bättre länder. Länder där man ser varandra i ögonen inte ska se upp till varandra eller se ner till varandra.

Han beskriver hur skattesystemet gynnar miljardärer framför butikspersonal, och tar butiker runt torget som exempel.

– Det handlar om att ha ett skattesystem som faktiskt bärs efter bärkraft, det är den som orkar bära mycket som får bära lite mer och den som inte orkar bära lika mycket, för att ryggen är sliten, får bära mindre. Ett sånt samhälle är ett bättre samhälle, ett sånt samhälle vill vi se, säger han.

Vidare berättar Sjöstedt att partiet varit det enda oppositionsparti som under senaste mandatperioden varit berett att förhandla med regeringen mot en "politik som gynnar vanligt folk".

– Finansminister Magdalena Andersson berättade nyligen om alla fantastiska satsningar som gjorts. Fria glasögon för barn, mer stöd till ensamstående föräldrar, satsningar på psykiatrin, satsningar på förlossningsvården, gratis busskort till ungdomar, satsningar på fritids och vi bygger fler lägenheter med låga hyror. Men det finns en liten hake. Allt det där har förhandlats fram av Vänsterpartiet.

– Ska det bli nån jämlikhet på riktigt, som gör skillnad, då måste Vänsterpartiet vara med, fortsätter Sjöstedt.

Men en sak har partiet gått bet på, medger partiledaren.

– När vi kommit till regeringen och frågat om det är rimligt att hon som sitter i kassan där borta betalar större andel av sin lön i skatt än miljardären, säger regeringen: Ja.

– När vi frågar: är det rimligt att fastighetsavgiften är lika hög för någon som har ett torp i Götene som dem som har en mångmiljonvilla i Danderyd, säger regeringen: Ja.

– När vi sagt, det är väl ändå inte ok att de stora företagen betalar noll kronor i bolagsskatt fast de går jättebra, så säger regeringen: jo.

– De vill inte använda omfördelningen för att bygga jämlikhet. Det har varit stora konflikter om det här under mandatperioden och därför måste vänstern bli starkare för att vi ska kunna bygga jämlikhet, inte bara genom reformer utan faktiskt också se till att man har ett skattesystem som är rättvist.

Så förklarar han att vänstern vill ha röd skatteväxling, där man bland annat höjer skatten på kapitalinkomster och minskar ränteavdragen.

– Sen sänker vi skatten för alla löntagare och pensionärer som har 40 000 kronor i månaden och mindre. Det är vänsterns politik.

Han säger också att det bara finns ett parti i riksdagen som vill ha en vänsterregering.

– Vi tycker det är en dålig idé att ha borgerliga partier i regeringen. Stefan Löfven verkar drömma om att ha borgerliga partier i regeringsställning. För mig är det en mardröm.

– Vi har samarbetat och sett till att få reformer. Ge oss tio procent i valet och vi kan göra mycket mer.

Talet berör fler ämnen. Bland annat sjukförsäkringen, arbetstidsförkortning, vapenexport, USA och Nato.

– Det får ta slut på krypandet för USA, att gå med i Nato med Trump i Vita huset är ungefär som att kliva på bussen och man märker att chauffören har druckit för mycket. Det är en dålig idé.

– Har man inte tänkt gifta sig ska man inte förlova sig. Därför ska vi inte ha något värdlandsavtal med Nato heller, fortsätter Sjöstedt.

Han uppehåller sig också kring klimatfrågan och berättar hur övriga partiledare reagerat när den kom upp under en partiledardebatt nyligen.

– När frågan kom på tal stod partiledarna och tittade ner i bordet lite så där, de räckte inte upp handen och jag kom på att jag känner igen det där. Det var så som Kristersson ser ut, som Busch Thor ser ut, som Åkesson ser ut, det var så vi såg ut i skolan när vi inte läst läxan. När vi inte hade något att säga, när vi hoppades vi inte skulle få frågan.

– Men det duger inte. Den här sommaren har varit en väckarklocka för många, över hur klimatförändringarna faktiskt kan se ut. Hur det drabbar jordbruk och landsbygd. Jag vill ha en regering som har lösningar och inte ursäkter när det kommer till klimatet.

Avslutningsvis konstaterar Jonas Sjöstedt att det är ett allvarligt val landet står inför och att det kan se väldigt annorlunda ut om några år, beroende på hur riksdag och regering ser ut framöver.

– Vi vet också att det kan bli svårt bilda regering efter valet. Vilken sorts parti är det man behöver i det läget. Jag tror man behöver partier som vet vad de vill.

– Partier man kan lite på, partier som inte låter som SD för att de är starka och som faktiskt har modet att låta helt annorlunda och som inte svajar som ett rö för den rasistiska vinden.

– Ett samhälle dominerat av högerns iskalla klasspolitik och Sverigedemokraternas råkalla rasism ska vi inte ha. Det är inte mitt Sverige. På valdagen ska vi se till att vi är ett helt annat land än det.

Under och efter talet applåderas partiledaren. Han får kramar och åskådare låter sig fotograferas tillsammans med honom.

Vad tycker du om responsen?

– Det är fint att så mycket folk mött upp här på torget. Och det känns att vi har bra tryck i valrörelsen och jag har väldigt gott hopp om att vi ska få en riksdagsledamot från Skaraborg. Det är viktigt för oss att få upp de regionala frågorna.