Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sjukhusets nya metod: Så kan de göra miljön fri från vinterkräksjukan

Vinterkräksjuka, influensa och andra infektionssjukdomar riskerar i högre grad att drabba inlagda på sjukhus. I Skövde testas nu en ny metod för att rena inomhusluften och stoppa smittspridningen. –  Det krävs väldigt mycket energi för kroppens immunsystem att hantera all luft som vi andas in, säger Per Gustafsson, överläkare på Skaraborgs Sjukhus.

På sjukhuset i Skövde genomförs nu en studie där förhoppningen är att minska mängden skadliga partiklar från inomhusluften för att försöka hindra att infektionssjukdomar sprids. I vintertid blir frågan dessutom särskilt aktuell när exempelvis vinterkräksjuka och influensa ofta är i omlopp.

Många som är inlagda på sjukhus har ett nedsatt immunförsvar av olika orsaker. Att olika infektionssjukdomar lätt kan spridas på sjukhus har varit känt sedan 1800-talet. Det vanligaste sättet att förbättra luftkvalitén har varit att öka ventilationen genom att tillföra mera utomhusluft. Nackdelen är då att luften vintertid blir mycket torr vilket ökar risken för infektioner.

I den studie som inleddes på Skaraborgs Sjukhus i Skövde i december och som nu ska pågå under 2019 har en ny sorts så kallad elektrostatisk luftrenare installerats.

I ett första skede ska luftrenaren testas på barnkliniken.

– Först ska vi titta på hur effektivt luften renas och då kommer vi inte kunna säga om vi har fått en minskning av antalet infektioner. Därefter är förhoppningen att vi kan använda metoden med luftreningen även på andra delar av sjukhuset där ännu fler infektionskänsliga patienter vistas, säger Per Gustafsson.

Tekniken med elektrostatisk luftrening har funnits länge, men har nu förfinats. Per Gustafsson framhåller även att det är en billig lösning.

Studien görs i samarbete med Göteborgs Universitet och Göteborgs stad. Utöver testerna på Skaraborgs Sjukhus testas metoden även på vissa förskolor i Göteborg. Även förskolor är som bekant kända för att vara platser med hög smittspridning.

– Nu i vintertid överlever virus och bakterier längre och de höga halterna av partiklar som finns i luften belastar immunförsvaret väldigt mycket. Vi tror då att det kan vara bra att komplettera den mekaniska ventilationen med en en metod som effektivt tar bort skadliga partiklar från inomhusluften, säger Per Gustafsson.