Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaraborgs kommuner vann bråk om asfaltköp - juristen: ”Vi gjorde rätt”

Asfaltsdomen har nu nått högsta instans. Men högsta förvaltningsdomstolen anser inte att det finns anledning att behandla Skanskas överklagan. – Det här är naturligtvis positivt för oss och det visar att vi gjorde rätt när vi ville upphandla vissa tjänster till ett fast pris, säger Skövdes kommunjurist Per Gunnarsson.

Inför säsongen 2018 gjorde Falköping en upphandling av asfaltsarbeten tillsammans med kommunerna Skövde, Tidaholm, Tibro, Hjo och Karlsborg.

Lång rättsprocess

Men upphandlingen överklagades av Skanska och kommunerna drogs in i en lång rättsprocess. Det innebar att varje kommun fick göra egna upphandlingar och på vissa håll har det lett till att arbeten fördyrats och försenats.

– Vårt mål var att komma ifrån en strategisk prissättning, där man lägger sig på en nivå som man tror ska ge företaget uppdraget. Nu ville vi ha ett utgångspris, fortsätter Gunnarsson.

Detta för att undvika fördyringar och att konkurrensen, åtminstone delvis, sätts ur spel.

Juristen säger samtidigt att det är den här världen man lever i och överklaganden är sådant man måste räkna med.

– Men nu kan vi gå vidare enligt ursprungsmodellen, konstaterar Per Gunnarsson.

Läs asfalt säkrad, men planen ruckad

Läs jobb försenade