Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaraborgs sjukhus personal hyllas i corona-krisen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Skaraborgs sjukhus personalchef hyllar sjukhusets anställda för deras livsviktiga arbete i corona-krisen. – Vi har fantastiska medarbetare som verkligen ställer upp och gör sitt yttersta, uttrycker Marie Rodert.

Personalchefen Marie Rodert meddelar genom mejl att det nu är ett 50-tal fler hemma som är sjuka eller vårdar barn, jämfört med normalt.

– Flera är hemma med symtom och ska så vara, skriver hon i ett mejl.

Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare gått ut med att de som har förkylning- eller influensaliknande symtom ska vara hemma för att inte riskera att sprida smitta vidare. Man ska också enligt myndigheten vara kvar hemma två dygn efter att man tillfrisknat och inte har några symtom. Myndigheten har särskilt betonat vikten av detta inom sjukvården.

Personal testas

Men Skaraborgs sjukhus kan även i viss utsträckning testa personal som är lindrigt sjuka för att säkerställa att de inte har covid-19 och på så sätt kunna få personalen i arbete fortare.

– Vi provtar dagligen personal som har tillfrisknat och är redo att återgå till jobbet. Det är en styrka att ha den möjligheten – på det sättet säkerställer vi att vi inte har smitta bland personal som varit hemma, uttrycker Marie Rodert.

Personalprovtagningen sker dagligen och innebär att sjukhuset varje dag får flera medarbetare som åter kan börja arbeta.

Förra veckan tog Skaraborgs sjukhus beslut om att kraftigt begränsa planerad vård. Detta för att kunna prioritera att ta hand om akut sjuka, både personer som drabbas så hårt av covid-19 att de behöver sjukhusvård och de som har behov av annan akutvård, till exempel efter hjärtinfarkt eller trafikolycka.

PCB-sanering

På Skaraborgs sjukhus i Skövde pågår nu en del i en mycket omfattande PCB-sanering. PCB användes när sjukhuset byggdes i början av 70-talet men förbjöds kort därefter och det finns nu krav på att ta bort all PCB.

Enligt Skaraborgs sjukhus kommunikationschef Michael Malmborg försvårar inte arbetet med PCB-sanering för sjukhuset i det speciella läget där man nu ställer om för att kunna ta hand om ett befarat ökat antal drabbade av covid-19.

– Arbetet med första etappen som nu har påbörjats sker i en avgränsad del som inte påverkar vare sig våra interna eller externa flöden, uttrycker Michael Malmborg.