SKARABORG

Nerijus Bilevicius dömdes för dådet och vars DNA bland annat fanns i form av blodfläckar på mer än tio ställen på Lisa Holms kläder.

Foto Janne Andersson

• Det var den 7 juni 2015 som den 17-åriga Skövdetjejen skulle ta mopeden från sommarjobbet på Kinnekulle, men hon kom aldrig hem. När Lisa Holm senare hittades mördad blev tragedin oerhört omskriven i media.

Nerijus Bilevicius, som senare dömdes för dådet och vars DNA bland annat fanns i form av blodfläckar på mer än tio ställen på Lisa Holms kläder, däribland knäppningen på insidan av hennes jeans. Det fanns också blodspår på ett rör i en lada mittemot caféet.

Läs om Åklagarens egen berättelse

Geväret som mannens mördades med hittades sedan nedsänkt i ett vattendrag.

Foto Polisen

• Sommaren 2018 försvann en man ifrån Moholm, där han senare hittades död. 44-åringen misshandlades svårt med ett svärd och sköts sedan av en av gärningsmännen i huvudet två gånger. Detta gjorde att mannen avled av sina skador. Sedan torkade de bort blodspåren och forslade bort kroppen.

Mördarens DNA hittades dock senare på vapnet.

Läs om Moholmsdådet

I en strumpa i källaren fann polisen 76 påsar med kokain. Åklagaren tror att delar av mannens narkotika varit tänkt för försäljning och DNA-spåren avslöjade honom.

Foto Polisen

• Den 21 november slog polisen till mot 39-årings bostad i Skara. Han var misstänkt för vapenbrott och utredarna hittade också en pistol och ammunition. Men vid husrannsakan upptäckte också polisen stora mängder narkotika. Bland annat hittades en strumpa som innehöll kokain paketerat i 76 påsar. Ett DNA-test visade att mannen hanterat plagget och han dömdes senare till fängelse.

Läs om strumpan som blev hans fall

DNA-spår på en cannabisfimp var bland det som ledde polisen till den man som i höstas mördade en kvinna vid ett motionsspår i Ulricehamn.

Foto Thomas Johansson/TT

• I oktober hittades en kvinna död vid ett motionsspår i Ulricehamn. Polisen misstänkte att hon blev mördad. Då kallade polisen runt 200 män till förhör och DNA-topsning och gärningsmannens profil fanns bland dem.

Läs DNA-spår på fimp avslöjade mördaren

Vid brottsplatsundersökningen hittade de en av de anställdas Festis, som en av förövarna druckit upp. Därmed säkrades också DNA-spår som kunde knytas till en 38-åring.

Foto Polisen

• Mellan den 6 och 7 juli 2016 slog de två männen till i socialtjänstens lokaler på Allégatan i Vara. De tog sig in genom att bryta upp ett fönster och stal sedan datorer, bilnycklar, videokameror mobiltelefoner och 30 000 kronor i kontanter.

Stöldgodset påträffades sedan i 44-åringens hem. Där hittade man också ett avsågat hagelgevär med ammunition, som tidigare hade stulit från en bostad på orten. Utredarna fann också 27 patroner till geväret.

Vid brottsplatsundersökningen hittade de en av de anställdas Festis, som en av förövarna druckit upp. Därmed säkrades också DNA-spår som kunnde knytas till en 38-åring, som senare dömdes.

Läs avslöjades av festis

Finansmannen tillsammans med sin advokat Leif Silbersky under rättegången i Jönköpings tingsrätt i november 2015.

Foto Elin Elderud

• En man fälldes för två dubbelmord, varav ett i Hökensås. Mannen hade enligt åklagaren i samband med dubbelmordet i Hökensås använt sig av en kofot som han köpte strax före morden. Kofoten återfanns senare på den 51-årige affärsmannens kontor, med blodspår från paret i Hökensås.

Läs finansman erkänner dubbelmord