Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skaratjejer strandsatta på ö i Filippinerna: ”Vi vill bara komma hem”

Filippinerna har stängt flera flygplatser på grund av coronaviruset. Alice Tell och Alice Fredriksson från Skara är därmed strandsatta på ön Palawan – och kan i värsta fall bli kvar i över en månad. – Det enda vi vill just nu är att komma hem, säger Alice Tell.

Den 3 februari gav sig Alice Tell och Alice Fredriksson, båda 21 år, ut på sitt livs resa. Då var coronaviruset centrerat till Kina – och ingen kunde då ana att det bara några veckor senare skulle utvecklas till en pandemi.

Skaratjejernas plan var att under två månader besöka Thailand, Malaysia, Singapore, Bali, Filippinerna och Kambodja. Fram tills för några dagar hade det gått smärtfritt. Men sedan Filippinerna drabbats av flera coronafall på kort tid har landet tagit till drastiska åtgärder.

– Vi kom till Filippinerna för nio dagar sedan och tanken var att vi skulle resa vidare till Kambodja den 31 mars. Där skulle vi ha varit i fyra dagar innan hemresan till Sverige, säger Alice Tell när tidningen når henne över telefon.

Fick ingen förvarning

Vännerna, som för tillfället befinner sig på ön Palawan, blev varse om den allvarliga situationen i samband med en båttur för två dagar sedan.

– När vi kom tillbaka till land igen fick vi information om att merparten av Filippinernas flygplatser skulle stänga inom 24 timmar. Vi hade inte fått någon förvarning alls, utan blev verkligen tagna på sängen.

Alice Tell fortsätter:

– Vi åkte till hotellet, packade väskorna och åkte sedan buss till flygplatsen. När vi kom fram hade flygplatsen stängt för dagen och vi fick sitta ute på gatan i fyra timmar innan den öppnades. En lång kö bildades och den var man tvungen att stå i om man skulle få någon information över huvud taget. Men vi förstod snart att flygen redan hade slutat att gå från ön. Det var många som stod och skrek i ren frustration och oro.

Fortfarande lyfter det plan från tre platser i Filippinerna, bland annat från huvudstaden Manilla. Men eftersom det varken går båtar eller flygplan till ön Luzon, där Manilla ligger, är tjejerna strandsatta på Palawan.

Och värre kan det bli. Landets president Rodrigo Duterte har meddelat att all inrikes flyg- och färjetrafik stoppas i en månad från måndagen den 16 mars. Detsamma gäller alla internationella flighter.

– Vi fick höra det i lördags, men nyligen fick vi information om det kanske går några flyg för att få ut turisterna. Men just nu är det helt stopp.

Kontakt med ambassaden

Skaratjejerna har varit i kontakt med den svenska ambassaden i Filippinerna – som just nu jobbar febrilt för att få hem de berörda svenskarna.

– Min uppfattning är att de gör allt i sin makt för att lösa det här. Det finns en del andra nordbor som är i samma situation, och vissa har inte ens lyckats komma i kontakt med sitt lands ambassad, säger Alice Tell.

I nuläget är det oklart när flygen återupptas på Palawan. Vännerna har löst boendesituationen för några dagar framåt – men vad som händer härnäst står skrivet i stjärnorna.

– Man har ju hört hur det är i Sverige, att det bland annat bunkras i mataffärer. Situationen kan bli likadan här i Filippinerna. Det värsta är att vi inte vet när vi kommer härifrån. Dröjer det en dag, en vecka, två veckor? Vi vet ingenting.

Alice Tell avslutar:

– Vi har ingen lust att resa vidare till Kambodja med tanke på läget. Det enda vi vill just nu är att komma hem.