Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skattebetalare ställer frågor om Falköpings missade anbud på matavfallet

 
Biogasmissen i Falköping
Visa alla artiklar

En insändarskribent ifrågasätter hur Falköpings kommun kan ha missat att lämna anbud på att ta hand om matavfallet i sin biogasanläggning, som man lagt stora pengar på de senaste åren.

Har med bestörtning följt senaste tidens turer med det glömda inlämnandet av anbudet för upphandlingen av matavfallet från AÖS. 

Den senaste utbyggnaden, och den nuvarande utbyggnaden av biogasanläggningen, verkar vara helt uppbyggd runt insamlingen av matavfall från AÖS. Om nu mycket hänger på ett fortsatt samarbete med AÖS, så kan jag inte förstå att för Karola Svensson, som sitter i direktionen, inte har jobbat mer ihop med ansvariga tjänstemän för att få till alternativ med AÖS, detta eftersom hon redan på direktionsmötet 24 sept. 2018 fick vetskap om att matavfallsavtalet skulle upphöra. Senare på ytterligare ett direktionsmöte 26 nov 2018, informerades ni deltagare om att avtalet skulle sägas upp under december 2018 för att sen upphöra 31 aug 2020. Redan den 6 sept. 2017 beslutade kommunstyrelsen att det skulle investeras i det tredje och sista steget i biogassatsningen, redan då borde väl satts i gång ett arbete då, när Karola fick denna information på direktionsmötena så för att säkerställa framtiden fortsatt inleverans av matavfall? 

I protokollet från direktionsmötet på AÖS 2019-11-25 där under §8 informationsärendet ”upphandling avfallsbehandling”,  ges information om marknadsläget för avfallsbehandling. Ren synd bara att ingen från Falköping deltog. Varken Karola Svensson eller ersättaren Adam Johansson. Och även om man inte deltar, borde man inte läsa protokollen efteråt? Då borde du fått en påminnelse om den kommande upphandlingen och frågat när den skulle pågå, som du säger att du inte har fått information om? Det är för stora investeringar i biogasanläggningen för att inte vara mer uppmärksam i sina uppdrag och åtagande. 

Genom de tre stegen åren 2015 till nu hösten 2020 så har och ska det investerats i biogassatsningen cirka 50 miljoner kronor enligt det som går att läsa sig till i sammanträdesprotokollet från kommunstyrelsen daterat 2019-01-10. 

När kommunfullmäktige höll möte den 29 april 2019 hade både Adam Johansson (M) och Christopher Münch (SD) uppe att det var ett orosmoln med den kommande upphandlingen och som Adam sade: ”Vart tar upphandlingen vägen?”. Båda yrkade på avslag på biogassatsningen. Det kan inte vara en angenäm sits nu när Adam Johansson (M) sitter i majoritet ihop med Karola Svensson (C) och få denna prekära situation med Svarte Petter i knät med missad och avglömd upphandling när moderaterna var emot satsningen redan från början och nu få försöka reda ut den uppkomna situationen.

Det går bra för oppositionspartiet Socialdemokraterna att komma med skarp kritik om att man missat att lämna in anbud. När de satt i majoriteten så borde de ha efterfrågat och arbetat fram ett långsiktigt leveransavtal med AÖS som säkerställde framtiden innan de tog beslut 2019-04-10 på den fortsatta utbyggnaden.   

Tänk er samma scenario inom den privata sektorn. Ett exempel kan vara att, ett privat företag skall investera 30 miljoner i en ny produktionslinje, och sedan missar att skriva kontrakt på antal år så att investeringen går ihop sig med företaget som de skall leverera produkten till som föranleder produktionsinvesteringen. Den chef som hade haft hand om den affären hade nog fått gått på stående fot. Men när det gäller kommunal verksamhet så kan man stå och göra uttalandet ”vi hade inte vunnit upphandlingen ändå, även fast vi hade lämnat in anbudet” – Vi har missat det som kommun, Vi har ett gemensamt ansvar…  

Intervjun, i FT 2 juni 2020 med Karola, blir ganska intressant att läsa när man börjar undersöka historiken från sammanträdesprotokollen från AÖS. Hon gör ett flertal uttalanden som blir intressanta, så som det ”jag har inte fått någon information om att upphandling var ute”, men den kommande upphandlingen kan hon inte ha missat. Karola gör också uttalandet att hon inte har till uppgift att bevaka upphandlingar? Vem har den uppgiften då kan man fråga sig? 

Är även undrande över den ökade biogasproduktion, som det står om i kommunstyrelsens sammanträdesprotokoll från 2019-04-10, och tjänsteutlåtandet från tjänstemän daterat 2019-03-12. Där står det: ”Utifrån ett lönsamhetsperspektiv kommer den ökande kapitalkostnaden från investeringen täckas av ökade intäkter i form av att mängden matavfall som anläggningen kan behandla ökar och mängden försåld biogas ökar. Biogasproduktionen kommer att öka från dagens 4,5 gigawattimmar (GWh) till 10.5 GWh räknat som uppgraderad gas. En ökning på 6 GWh”. Hur skall den produktionsökningen av biogas tas hand om?  

Från tekniska nämndens sammanträdesprotokoll 2020-06-15 så står det att det gavs information om ”turerna kring biogasupphandlingen”. Det vore på sin plats att vi som inte närvarade på det mötet också kunde delges den informationen så vi får lite bättre förståelse för den uppkomna situationen? 

Vi är många medborgare och skattebetalare som vill få svar på hur det här har gått till. Här några frågor som många vill få svar på: 

Fråga 1: 

Kan kommunen bli återbetalningsskyldiga på bidragen från klimatklivet (totalt hittills cirka 14 852 000 kronor) nu när den förespeglade produktionsökningen av biogas ej infrias på grund av uteblivet material till biogasproduktionen? 

Fråga 2: 

Finns det ens kapacitet på, mer än 100 procent produktionsökning till uppgraderingsanläggningen som Gbg:s Energi äger och biogasanläggningen levererar rågas till om den utmålade inleveransen av matavfall hade infriats? Inkomsterna bygger på försåld biogas till Gbg:s Energi i dagsläget? Vill Gbg:s Energi investera i den utökningen av kapaciteten som behövs om den i dagsläget ej finns?  Har Gbg:s Energi ens fått vetskap om att detta skulle kunna ske? 

Fråga 3: 

I Falköpings Tidning den 2 juni 2020, så gör Karola uttalandet att dom ej skulle vunnit upphandlingen även om dom lämnat in anbud, för dom hade sett resultatet. Hon säger även att det finns upphandlingar från andra kommuner på gång. Nu när man har vetskapen om prisläget på matavfallsmarknaden hur mycket får man då gå ner i pris för att vinna nästa upphandling och hur mycket får då skattekollektivet skjuta till för att täcka ett prisbortfall, på kanske i värsta fall upp emot 50 %, mot vad som beslutet om utbyggnaden av biogasanläggningen byggde på?  

Fråga 4: 

Hur har det gått med anbudsinlämningen till andra kommuner, har det löst sig med råvaror till den 31 aug?  

”Intresserad skattebetalare”

LÄS MER: Investerade 50 miljoner i biogasanläggning - missade lämna anbud

LÄS MER: Falköpings kommunalråd om den stora missen

LÄS MER: AÖS: Falköping informerades månaden innan upphandlingen

LÄS MER: Nytt bakslag för Falköpings biogasanläggning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel