Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skolchefen i Mullsjö attackerade judar anonymt på nätet – skrev under pseudonym

 
Skolchefen Hamid Zafar avslöjad som näthatare
Visa alla artiklar

Hamid Zafar, barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun, har under flera år på 2010-talet skrivit nedsättande ord om judar och homosexuella under pseudonym på nätet, rapporterar Dagens Nyheter.
– Det här är åsikter som jag tagit avstånd från och lämnat bakom mig sedan dess, säger han till DN.

Enligt Dagens Nyheters granskning ska de anonyma inläggen om judar och homosexuella ha gjorts mellan 2011-2015, före han blev barn- och utbildningschef för Mullsjö kommun. Han har i flera inlägg på bland annat Twitter, den numera nerlagda sajten Nationell.nu och Flashback.

Till tidningen säger han att inläggen gjordes under en tid då han var "ung och sökande" i sina politiska åsikter. Hamid Zafar var under den tiden 28–33 år.

– Detta var en omvälvande period där jag upplevde en frustration över hur starka stater slog ner på de svaga, säger Hamid Zafar till DN och fortsätter:

– Det var dels en period då jag var sökande i mina politiska ståndpunkter i olika politiska åsikter. Men också försökte hitta förklaringar till varför världen ser ut och är konstruerad som den är politiskt. Såhär i efterhand är jag väl medveten om att det var en väldigt destruktiv period. Inte bara destruktiv utan en ganska platt och förenklad bild av verkligheten. Det här är åsikter som jag tagit avstånd från och lämnat bakom mig sedan dess, säger han.

Hamid Zafar blev 2018 utsedd till Årets svensk av tidningen Fokus och han har tidigare sommarpratat i Sveriges Radio. I höst skulle Hamid Zafar medverka som en av tävlingsdeltagarna i ”På Spåret”, detta stoppades dock av SVT på torsdagen.

DN:s granskning visar att Hamid Zafar dels skrivit på Twitter under pseudonym och dels varit aktiv i kommentarsfält på högerextrema sajten Nationell.nu, som numera är nedlagd, samt drivit en blogg under annat namn.

I bloggen ska han ha avhandlat olika samhälls- och religionsfrågor samt varit kritisk mot fundamentalistiska wahhabismen, en sträng inriktning inom sunniislam. Men han skrev även om judar och om homosexuella i kyrkan.

Bland annat ska han ha skrivit om boken ”Om detta må ni berätta”, som handlar om förintelsen, på bloggen i maj 2011. Boken beställdes av regeringen och delades ut på skolor, men Hamid Zafar skrev på bloggen att det var ett sätt för ”Sionisten Göran Persson” att fjäska för Israel, enligt DN. I inlägg skrev Zafar att: ”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var.”

När inlägget om boken publicerades var Hamid Zafar utredare på Skolinspektionen, skriver DN.

På bloggen skrev han också nedsättande om homosexuella i flera olika inlägg. Bland annat uppger DN att han 2013 skrivit att Svenska kyrkan ”sjunker djupare ned i HBTQ-träsker”.

Han har också varit aktiv på Flashback.

Hamid Zafar blev välkänd för hur han som rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg lyckades vända en negativ utveckling. Men enligt DN ska Hamid Zafar i februari 2016, när han var rektor på Sjumilaskolan, ha skrivit nedsättande om asylsökande i en diskussionstråd på Flashback i samband med ett mord på ett asylboende. Dessutom ska han ha spridit information om en pojke som dödats av en handgranat i området.