Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skövde kommun motsätter sig miljösatsning vid sjukhuset

Regionen ser stora möjligheter i att få värme och kyla till Skaraborgs sjukhus med ett geoenergilager. Men Skövde kommun kan sätta krokben för den unika satsningen.

Västfastigheter, som har hand om regionens lokaler, ser stora vinster i att anlägga ett så kallat geoenergilager vid Skaraborgs sjukhus Skövde.

– Detta är ett fantastiskt energi- och miljöprojekt där vi har unika förutsättningar i landet. Den här typen av projekt är viktiga för att nå regionens tufft ställda miljö- och energimål, säger Håkan Sonesson på Västfastigheter.

Tanken med den storskaliga satsningen är att energi ska utvinnas och lagras i grundvattnet i området kring sjukhuset. Det kommer att finnas ett antal brunnar som är grupperade i en kall- och en varmpol. På vintern kan man utvinna värme från uppumpat vatten och nedkylt vatten återförs till kallpolen. Sedan kan man utvinna kyla på sommaren från kallpolen. Elen till värmepumparna tas från solceller som finns över parkeringar på sjukhuset.

Geoenergi räknas som en förnyelsebar energikälla och koldioxidutsläppen beräknas minska med investeringen. Enligt utredningar är förutsättningarna i sandstenslagret mycket goda.

Men det finns ett krux. Det har genomförts ett samråd inför miljötillståndsansökan och det har kommit in beska synpunkter från en inte helt oväsentlig part i sammanhanget, Skövde kommun.

Skövde kommun levererar genom sitt bolag Skövde värmeverk värme och kyla till sjukhuset idag. I sitt yttrande, undertecknat kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M), ifrågasätts miljönyttan med projektet. Det framhålls att Skövde värmeverks energi baseras på biobränsle och brännbart avfall, det senare bland annat från Skaraborgs sjukhus.

Enligt Skövde kommun ger fjärrvärmen en lägre klimatpåverkan jämfört med ett geoenergilager. Skövde kommun hänvisar också till ett avtal som skrevs 2008 ”i andemeningen att Skövde kommun fortsatt och långsiktigt skall försörja sjukhuset med hållbara energilösningar”.

Enligt Håkan Sonesson har det nog uppstått ett missförstånd kring sjukhusets framtida köp av energi från Skövde värmeverk.

- Fjärrvärme är också en väldigt miljövänlig energikälla och vi kommer även långsiktigt att vara i fortsatt stort behov av fjärrvärme. Vår prognos är att vi fortsätter att köpa precis lika mycket fjärrvärme som idag, säger Håkan Sonesson.

Han framhåller också att Västfastigheter precis investerat i en ny fjärrvärmeledning där de tillåter Skövde värmeverks övriga kunder att koppla in sig.

Geoenergilagret ger ett betydande tillskott av energi, men Skaraborgs sjukhus Skövde kommer också att byggas ut kraftigt med bland annat ny akut och psykiatri som flyttas hit från Falköping. Därmed ökar också energibehovet.

Enligt Håkan Sonesson finns inget i något avtal med Skövde kommun som förpliktigar regionen att köpa mer energi från kommunen. Tvärtom menar han att det borde vara en stor samhällsnytta att spara energi genom geoenergilagret.

Det finns också flera möjligheter för Skövde värmeverk att dra nytta av projektet, enligt Håkan Sonesson, och därför har man bjudit in värmeverket för att diskutera samarbete kring geoenergilagret.

Skövde kommun är inte bara part i målet som leverantör av fjärrvärme till sjukhuset. Kommunen äger också mark där Västfastigheter behöver dra några ledningar och eventuellt borra en brunn, för att få ut full effekt av geoenergilagret.

– I annat fall får vi lösa det på vår mark, men då får vi inte full effekt, säger Håkan Sonesson.

Men Håkan Sonesson tror att det ska gå att hitta en lösning med Skövde kommun för vad han ser som det unika miljöprojektet.