Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Skrämmande när Putin vill ändra historien

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Putin har den senaste tiden försökt ändra historien om hur andra världskriget började.

Första gången jag blev uppmärksammad på liknande falska historieskrivning var vid ett besök på Historiska museet i Östberlin på 70-talet.

Andra världskriget nämndes inte, bara det stora fosterländska kriget, som började med Tysklands angrepp på Sovjet 22 juni 1941 och slutade med segern över Nazityskland i maj 1945.

Jag frågade guiderna varför Molotov-Ribbentroppakten inte fanns med i museet. Det var ju den som gav Hitler och Stalin grönt ljus för att samarbeta i ett gemensamt angrepp på Östeuropa. De som skulle berätta om detta var helt okunniga eller rädda för att berätta sanningen.

Vad som i dag skrämmer mest är Putins omvärdering av Stalins illdåd. Antingen har de inte förekommit eller också får de inte nämnas. Det händer t.o.m. att folk blir bestraffade, om de berättar sanningen.

Fortfarande erkänner man inte morden i Katyn 1941, då stora delar av den polska officerskåren mördades på Stalins order och det är heller inte tillåtet att berätta sanningen om att Sovjet väntade med att inta Warszava tills Nazityskland förintat allt polskt motstånd.

Den ende ledande politikern i Sovjet/Ryssland som erkänt Stalins terror är Michail Gorbatjov, som förknippas med begreppet Perestrojka, den nya politiken, som gav ryssarna en viss frihet och demokrati. Han fick ju också Nobels fredspris.

Lars Hjertén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel