Smedjeveckan är ett återkommande populärvetenskapligt arrangemang vid SLU i Skara, som alltid hålls sista veckan i september. Den startade som en studentaktivitet 1998 och målet var att skapa en kreativ mötesplats mellan studenter och näringsliv.

Vissa delar inbjuds endast berörd bransch till, andra är öppet för allmänheten.

Bland de publika arrangemangen återfinns bland annat cafékvällar. På tisdagen pratar agronomie doktor Aarti Tobin om hur man bedömer köttkvalitet på nöt och lamm i Australien. På onsdagen hålls ett föredrag om kaniner som mat av Anders Blom med mångårig erfarenhet av kaninuppfödning samt Maria Ekholm, kaninproducent och kokboksförfattare.

På onsdagen bjuds också allmänheten in att följa med på en rundvandring bland historiska spår i naturbetesmarkerna på SLU:s forskningsanläggning Götala.

Samma dag kommer även prins Carl-Philip dit för att inviga SLU:s anläggning för nöt- och lammforskning. Dit är endast inbjudna gäster välkomna.

På torsdagen kan den som vill få testa på traktorkörning med simulator vid simulatorcentret på Naturbruksskolan Uddetorp.

Fredagen bjuder på en publik invigning när den nyrenoverade arkivet med veterinärhistorisk litteratur och boksamlingar på Veterinärhistoriska museet.

Under lördagen samverkar även SLU med Skara Hästland under Hästivalen.