Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smittskyddsläkaren höjer ett varnande finger efter "studenteffekten"

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Efter studentfirandet såg man en ökning av smittspridningen bland personer i övre gymnasieåldern. Nu uppmanar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg återigen till försiktighet nu när väderprognoserna pekar på sol och varm väder.

Fram till den 25 juni, har Västra Götalandsregionen totalt 14 013 bekräftade fall av covid-19. Under förra veckan syns bland annat en ökning bland personer i övre gymnasieåldern, enligt den rapport om smittspridningen som som Smittskydd Västra Götaland sammanställer varje vecka. Nu pekar många väderprognoser på sol och varmt väder de närmaste dagarna.

Nu höjer smittskyddsläkaren en varnande finger. Även om antalet personer i Västra Götaland som behöver sjukhusvård för covid-19 fortsätter att minska är det för tidigare att slappna av.

Rekommendationerna om att hålla avstånd, sköta sin handhygien och att stanna hemma vid förkylningssymtom fortfarande gäller.

– Vi är många som länge har sett fram emot sommar och semesterfirande och då kan det vara lätt att slappna av. Men det är oerhört viktigt att vi inte tränger ihop oss på badplatser, picknickfiltar och uteserveringar. Håll avstånd till varandra så hindrar ni smitta från att spridas och bidrar till att färre personer blir allvarligt sjuka, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Den 25 juni finns det totalt 195 inneliggande patienter varav 40 inom intensivvården. Det är ungefär hälften så många som den första veckan i maj, då behovet var som störst. I Skaraborg är det 22 inneliggande patienter och sex inom intensivvården, cirka hälften jämfört med slutet av april då det var som flest här.

– Vi ser en långsam men stadig minskning på regional nivå. Samtidigt ska man vara medveten om att belastningen på våra sjukhus är hög, inte minst inom intensivvården. Utöver pandemin måste all annan sjukvård hålla samma höga nivå som vanligt. Det är en utmaning nu när vi går in i semesterperioden, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Att antalet bekräftade fall av covid-19 ökar mycket snabbt beror på de kraftigt ökade provtagningarna sedan allmänhet med milda symptom också kan provta sig. Invånarnas intresse för att bli provtagen är mycket stort och Västra Götalandsregionen tar nu mer än 20 000 prover i veckan.

Men under sommaren kommer regionen att begränsa antalet provtagningar för privatpersoner, för efterfrågan på provtagning har blivit så stor att laboratorierna inte har kapacitet för att analysera alla prover. Syftet är att garantera korta ledtider för patienter och vårdpersonal, där provtagningen är mycket viktig för vårdens kvalitet.

Fakta: Antalet bekräftade sjukdomsfall i covid-19 i Skaraborg

Skövde: 500

Falköping: 120

Tidaholm: 108

Götene: 30

Skara: 152

Lidköping: 220

Vara: 71

Grästorp: 23

Essunga: 26

Töreboda: 150

Gullspång: 17

Mariestad: 136

Hjo: 31

Tibro: 160

Karlsborg: 17