Från och med onsdag så har skidentusiasterna möjlighet att åka på Billingens fritidsområde. En och en halv kilometer dubbelriktat klassiskt spår finns klart, fyllt med snö som sparats sedan förra vintern.

– Snön har legat under ett täcke med sågspån. Vi skrapade ihop den snö som fanns kvar i slutet på säsongen när byggprojektet behövde komma igång efter den långa vintern, säger Karin Holgersson, som är tillförordnad enhetschef för Billingens fritidsområde.

– Vi var tvungna att ta bort snön för att börja med grävningsarbetet, och då passade vi på att testa att spara snö.

Totalt fick man ihop ungefär 3 400 kubikmeter, och kvar fanns 1 700 kubikmeter när det var dags att lägga ut den i måndags och tisdags.

– Det är ett väldigt bra resultat. Dels för att det var en väldigt varm sommar, och dels för att det egentligen ska vara nyproducerad kanonsnö som täcks direkt för att få så mycket som möjligt kvar. Vi har ju tagit gammal snö, blandad med natursnö som är sämre att spara.

Totalt har 3-4 personer med grävmaskin, lastmaskin och lastbilar arbetat under två dagar för att köra ut snön.

– Det var roligt att vi kunde öppna spåren. Vi hade inte kunnat hålla öppet om vi inte haft den sparade snön att köra ut, säger Karin Holgersson.

Är det många som utnyttjat spåret än?

– Ja, de som verkligen vill igång tidigt är här. Jag har sett åkare på morgon, middag och kväll.

– Det känns jättekul att vi kan erbjuda spår för dessa entusiaster.

När börjar ni spruta snö till övriga spår?

– Så fort väderförhållandena blir de rätta. Det bör vara minst minus 2-3 grader och inte för stor luftfuktighet, säger Karin Holgersson.

Vid tidningens besök på Billingen hade man igång ett par snökanoner.

En av skidåkarna i spåret var Håkan Holgersson, från Götene, som tränar inför Vasaloppets öppna spår.

– Även om det är lite tunt för stavarna när man stakar, så är det fina spår och jag märker ingen skillnad mot "vanlig" snö, säger Håkan, innan han skidar iväg över den nybyggda tunneln och vidare ut på start- och målområdet.

LÄS MER: Nya konstsnökanonerna testas

LÄS MER: Häng med ut i konstsnöspåren

Relaterat till artikeln