Målvaktens största seger – berättar om familjens tuffa kamp

Idrott kan vara på liv och död för många. Men hockeymålvakten Johan Hallén har fått andra perspektiv mellan stolparna. I början av året föddes hans son med ett allvarligt hjärtfel.

Nu berättar han och sambon Josephine Svensson i ett stort reportage om den tuffa kampen som familjen gått igenom.

Var timmar från att dö – nu ska han ta sin revansch

Det började med vanlig ryggvärk. En knapp vecka senare låg han på intensiven i Skövde i tron om att han var död.

Vi åkte hem till Pierre Carlsson för ett långt reportage där han berättade om den akuta perioden, vägen tillbaka och om att springa sin första tävling sedan sjukdomen.

"Det är ren och skär åldersdiskriminering"

Fotbollsdomaren Jesper Bankemyhr, 36, hade förhoppningar om att få ta nästa kliv i karriären – men Svenska fotbollförbundet tycker att han är för gammal.

Nu riktar Jesper hård kritik mot SvFF – och funderar på att lägga av.

Föräldrarna Hagström om Johannas succé

Förra säsongen gjorde Johanna Hagström sin första säsong som senior – och stod för en succéartad debutsäsong med ett världscupbrons i Cogne som pricken över i:et.

Vi träffade föräldrarna, Caroline och Jonas Hagström, som berättade om Johannas snabba utveckling, hennes tvådelade personlighet och om Falköpingsbornas krav.

Efter genombrottssäsongen – nu vill Hagström ta revansch

Ett knappt halvår senare träffade vi även Johanna själv. Då på familjens sommarstuga vid Bredsjön när hon var på besök hemma i Falköping under sommaren. Då berättade hon om den senaste säsongens besvikelser, varför hon "inte är så mycket för att läsa" och stoltheten över Falköping.

Fotbollen blev en räddning för Peter efter familjetragedin

När Skara FC-profilen 2012 hastigt förlorade sin dotter blev fotbollen en räddning.

Från olycka till lycka – dagarna Jennie och Jonathan aldrig glömmer

Jonathan Thurén och Jennie Faxe gick i väntans tider. Snart skulle de bli föräldrar. Men i stället var det han som hamnade på sjukhus själv först efter en allvarlig skada i samband med en futsalmatch.

Kort därpå satte hennes värkar igång... Här berättar paret om sin ovanliga förlossning.

Oskar har drömjobbet: "Känns nästan overkligt"

Ishockeyn har alltid varit en stor del av Oskar Larssons liv.

Genom åren har 32-åringen från Falköping varit aktiv i olika roller inom sporten och efter många års slit har han nu nått sitt drömjobb.

"En del tränare vill ha tryggheten – men då blir det för cementerat"

Säsongen 2018 ledde han IFK Tidaholm till en historisk uppflyttning. I somras åkte vi hem till Magnus Henriksson för en lång intervju om spelfilosofin, varför han vill ha ruljans i en spelartrupp och den förändrade stämningen i omklädningsrummet.

Från ointresserad till travbanechef – nu står Moström inför första Stochampionatet

I somras var det som vanligt dags för Stochampionatshelg på Axevalla. Inför travfesten träffade vi Roger Moström, som hade tagit över efter Benny Ternemar på Axevalla.

Han berättar om struliga debutsäsongen med Brynäs i SHL: "Blev lite kaos"

Förra säsongen skrev Emil Forslund historia när han, som förste tidaholmare någonsin, debuterade i SHL. Men debutsäsongen med klassiska Brynäs i högstaligan blev allt annat än en enkel match.

"Det är det här jag lever för"

Till matcherna på Lillegården lockas inte storpubliken. Men när tre Skövde Saints-spelare åkte till softboll-EM i Tjeckien i somras var det något helt annat som väntade.

Är man landslagsspelare i en av Sveriges minsta sporter krävs mycket glädje och kärlek till det man gör.

"Fotbollsprästen" gjorde sin 1 000:e match

43 år hade gått sedan han gjorde sin debut för Ekedalens A-lag. Söndagen den 12 maj gjorde Mats Löwing, 60, sedan sin 1 000:e seniormatch för klubben.

Inför det speciella jubileet träffade vi "fotbollsprästen" för en lång intervju om omklädningsrummets gemenskap, likheter mellan fotboll och religion och att spela ihop med tre generationer.

Roger kan vara Sveriges mest hängivna supporter

Skövdebon Roger Sjöhem följer Bodens handbollstjejer land och rike runt – trots 226 mil tur och retur till hemmamatcherna.

I en öppenhjärtig intervju berättar han också vad just idrotten har betytt för honom efter alkoholproblemen som var nära att få ödesdigra konsekvenser...

Bröderna Hansen: "Är lite skräckblandad förtjusning"

Söndagen den 10 november tog Timmy Hansen hem VM-guld i rallycross, samtidigt som hans lillebror Kevin tog bronset. Inför avgörandet i Sydafrika träffade vi de två bröderna i Götene för ett reportage om bussuppväxten, att vara Kenneth Hansens söner och framgångsfaktorerna.

Återhämtade sig från svåra skadan – nu ska Noah ta revansch: "Fick aldrig chansen"

Förra sommaren tog Noah Daniel, 20, ett kliv närmare sin stora dröm när han skrev på för division 1-laget Eskilstuna basket. Men Flobykillen hann knappt anlända till sin nya klubb innan olyckan var framme.

Efter skräckresan – i Vara SK fick de tillbaka livsglädjen

Fraidon Niazi och Milad Tahiry kom till Vara som ensamkommande flyktingar. Deras väg in i det svenska samhället gick via fotbollen och en klubb som tog emot med öppna armar.

Tvingas sluta med hockeyn efter olycka i Albanien

Två lugna veckor i Saranda. Det var tanken. Men vad som skulle bli en skön semester i södra Albanien blev en fyrhjulingskrasch ner för ett stup.

Vi träffade John Lackdal som aldrig mer kommer att kunna spela ishockey.

Efter smällarna – Amandas tuffa kamp tillbaka

Amanda Svensson från Skara har alltid älskat fotboll. Men för ett par år sedan tvingades hon lägga av helt – för att i stället gå sitt livs tuffaste match. Utanför planen.

I ett stort reportage berättar 23-åringen om hjärnskakningarna, den långa rehabiliteringen och nya rollen inom fotbollen samt sin nya idrott.

"Minnena finns kvar" – filmen om Tommy Anderssons känslofyllda sista match

Efter 347 matcher tackade Tommy Andersson, 35, för sig, trots att fem omgångar återstod av säsongen. Hade han spelat en till hade han passerat bortgångne Joakim Gabrielsson som Valtorps IF:s meste spelare genom tiderna. Det var otänkbart.

Vi följde Tommy med kameran inför, under och efter hans sista match som spelare.

"Skövde som stad behöver en klubb i superettan"

Hos vem ligger ansvaret att upprätthålla intresset för fotboll i Skövde? Hos Skövde AIK, menade Andreas Uusitalo när vi satte oss ner med lagkaptenen inför årets säsong. För snack om det, men även om hans roll i laget, hur den har förändrats med åren och att vara småbarnspappa samtidigt.

Willis ser motgångarna som nyttiga erfarenheter:

2015 spelade han tv-pucken med Rasmus Dahlin, gjorde sina första A-lagsträningar med Skövde IK och flyttade hemifrån. Sedan följde tunga skadeproblem och sportsliga motgångar.

Vi träffade Tidaholmsfostrade William "Willis" Johansson inför flytten till Västerås.

"Lôda" håller låda än

Säger man Lars Ottosson är det inte många som vet vem han är. Prova i stället med ”Lôda” och gensvaret blir ett annat.

Den 62-årige Skaraprofilen är en mångsysslare – och har inga planer på att sluta.

"Världsklass på division 3-nivå”

Jonny Hermansson har fixat allt åt spelarna i Blue Riders i 23 år. Vi tog rygg på honom i samband med en match – och fick ta del av √ snacket √ arbetsuppgifterna √ anekdoterna

Hon siktar mot landslaget: "Något jag jobbar för varje dag"

För tio år sedan tog en resa mot bowlingeliten sin början. Nu är Judith Friman, från Tidaholm, en av Sveriges största bowlingtalanger med ett växande troféskåp. Men resan har bara börjat och i framtiden har Judith siktet inställt på att ta medaljer på den större scenen.

Simon Wiklund vill höja ribban ytterligare

På sommarens lag-EM i Polen A-landslagsdebuterade Simon Wiklund. Inför det träffade vi honom för en lång intervju om glappet, potentialen, skadeproblemen och klubbkänslan.

Skara KF på uppgång

"Det var som att allting bara dog ut. Sedan har det tagit många, många år att bygga upp igen."

Så sa tränaren Maja Polzer när vi träffade henne och några av hennes adepter i Skara KF i somras. Om utvecklingen som gjort att klubben för första gången på många år har åkare som tävlar på A-nivå.

Här är sammanhållningen det som spelar störst roll

I reportageserien ”När idrotten blir livsviktig” träffade vi personer som på olika sätt haft stor nytta av sporten på det privata planet. I en av delarna hälsade vi på hos Falköpings handikappidrottsförening.

Eldsjälen Kristina är inne på sin 33:e säsong i Skövde IK

Spelare och tränare har kommit och gått i Skövde IK genom åren. Men Kristina Aldén har bestått.

Odh har lagt golfen åt sidan

Tidigare kunde hon köpa två glassar, fyra kakor, en godispåse och två wienerbröd inom loppet av en biltur. Det gör hon inte längre.

I maj berättade Elin Odh om sitt matmissbruk, att välja bort golfkarriären för att må bra och turen till akuten som blev en vändpunkt.

Amanda hyllas efter genombrottet – och närmar sig stora målet: "Drömmen är att få...."

Amanda Ahlm är en i raden av framgångsrika ishockeytalanger som kommit fram ur Skara IK:s led på senare år. Numera går 17-åringen från klarhet till klarhet i SDHL-klubben Modo – och närmar sig den stora drömmen.

Alicia Svensson redo för nästa steg

I somras blev Alicia Svensson tilldelad Idrottsalliansens och Västgöta-Bladets guldmedalj. Inför det träffade vi innebandytalangen för en intervju om allt från vem hon är i en grupp till skillnader mellan allsvenskan och SSL.

OS-brottaren planerar projekt – i Falköping

Ett benbrott ledde till blodproppar i lungorna och kunde ha kostat honom livet. Efter det bestämde sig Eddy Bengtsson för att göra det han älskar.

Sebastian har fortsatt döma – trots hotet

För snart två år sedan blev en pojklagsmatch i innebandy avbruten. Mitt i stormens öga stod domaren Sebastian Åberg från Skaraborg.

Nu valde 31-åringen att ge sin version om vad som hände – och berätta hur han gick vidare.

Mannen bakom mikrofonen – här är skaraborgaren som hörs över hela landet

I över 15 år har ni kunnat höra hans stämma på radion. Men vem är mannen bakom mikrofonen, egentligen?

För ovanlighetens skull får Jens Prytz från Skövde den här gången inte ställa frågorna – utan i stället svara själv.

Roos tillbaka – trots avslutet

I april meddelade Alexandra Roos att karriären var slut. Den fjärde knäoperationen blev för mycket, hon skulle inte orka med en till. En knapp månad innan premiären denna säsong stod det ändå klart att hon skulle ingå i Skara HF:s trupp.

"Nu får jag ju en liten chans att bestämma avslutet själv. Det kan också ha bidragit till att jag vågade satsa igen, sa Roos när vi träffade henne efter beslutet.

"Först nu som jag verkligen har fått bieffekter"

Man kan tycka att en hjärnskakning skulle räcka. Att två skulle vara en jäkla otur. Tre stycken – vad är det som händer!?

Axel Påhlsson hade genomgått sju hjärnskakningar – alla inom ett par år – när vi träffade honom i februari för en intervju om riskerna och hans vardagliga problem.

Oscar tvingades sluta på grund av hjärnskakningarna - nu är han tillbaka på isen som domare

För lite drygt ett år sedan lade den före detta ishockeyspelaren Oskar Niklasson skridskorna på hyllan. Fem hjärnskakningar på lika många år blev för mycket.

Numera är den tidigare Skövde IK-backen tillbaka på isen – som domare.

Handbollen får Sofie att må bra – efter tunga tiden

Sofie Morin från Skara har haft flera motgångar i livet. Men mår nu bättre. Mycket tack vare handbollen – där hon är allt ifrån kanslist, materialare till hejaklacksledare.

Kasper bytte crossen mot geväret: "Mitt bästa beslut någonsin"

Kasper Svensson, 17, gjorde som 15-åring en tvärvändning och lämnade den skadefyllda motocrossvärlden för att hitta lugnet. Det visade sig vara helt rätt beslut för Skarakillen, som nu gör succé i sin nya sport.

Relaterat till artikeln