Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Löfven siktar på att göra som Erlander

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Stefan Löfven kan sin historia och kommer att göra en Erlander. Det gissar Lars Hjertén.

Ibland upprepar sig historien. Tage Erlanders första år som statsminister var inte så framgångsrika. Dagens Nyheter kallade hans regering för "vanstyre" och folkpartiledaren Bertil Ohlin var redo att ta över.

Men så blev det inte. Erlander satt kvar och hade en plan, att bilda en blocköverskridande regering. Han bjöd in Bondeförbundets ledare Gunnar Hedlund till samarbete och 1951 bildades en koalitionsregering mellan Socialdemokraterna och Bondeförbundet, nuvarande Centerpartiet. Från att Socialdemokraterna ensamma förfogade över 46 procent av valmanskåren, kunde regeringen nu räkna in de 10 procent, som BF bidrog med. Partiet minskade något i varje val så länge samarbetet varade, medan S behöll sina 46 procent mot dagens 28 procent.

I sina dagböcker har Tage Erlander beskrivit koalitionen med BF som en stor framgång. Han stärkte sin ställning och splittrade samtidigt borgerligheten. Det dröjde ända till 1976 innan Sverige fick sin första borgerliga regering på 44 år, men då hade Palme efterträtt Erlander och Fälldin hade ersatt Hedlund. Stefan Löfven kan nog sin historia, det är i alla fall min gissning.

Lars Hjertén

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel