Många moderna bilar är utrustade med ett nyckellöst system, så kallad keyless. Det är en funktion som innebär att startnyckeln inte behöver sitta i tändningslåset för att den ska kunna låsas upp och startas, det räcker att du har den i till exempel jackfickan när du närmar dig din bil. Försäkringsbranschen ser nu en trend med ökat antal stölder vilket innebär problem för bilägaren och påsikt även ökade kostnader för försäkringen. Det skriver Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Ulf Lindholm

Foto Anders Axelsson

Att förstärka radiosignalen från tändningsnyckeln är relativt enkelt.

– Det räcker att nyckeln ligger innanför ytterdörren i ditt hem för att tjuvarna med enkel teknik kan förstärka signalen så att det går att öppna och starta bilen och den typen av tillvägagångssätt blir allt vanligare, säger Ulf Lindholm, skadechef på Länsförsäkringar Skaraborg i pressmeddelandet.

LÄS MER: Så gick det till när Volvobilarna stals

LÄS MER: Lyxbilsligan på väg att sprängas

Enligt Larmtjänst har den här typen av stöld, så kallade reläattacker, ökat under framför allt de senaste två-tre åren.

LÄS MER: Fyra Volvo XC60 stulna

–Tyvärr är det bara en mindre andel av de stulna bilarna som återfinns.

Så här går en stöld till. Det behövs två tjuvar (A och B). Den ena tjuven ser till att vara nära nyckeln för att fånga upp signalen som den hela tiden sänder. Exempelvis står tjuven utanför en husdörr eller fönster medan nyckeln finns inne i ägarens jackficka i hallen eller på annat ställe inne i huset. Biltjuv A har en teknisk utrustning som förstärker nyckelsignalen och skickar den vidare till biltjuv B som står i närheten av bilen, som kan vara flera hundra meter bort. Biltjuv B har en dosa som tar emot signalen och kommunicerar med bilen –som låses upp och larm och startspärr avaktiveras. Sedan är det bara för tjuvarna att köra i väg, ut ur landet där bilarna programmeras om.

Försäkringsbranschen är oroad över att Sverige blivit ett slags smörgåsbord för kriminella ligor.

– Det skulle göra skillnad med lagändringar som till exempel underlättar utförselkontroller. Vi vet att internationella stöldligor opererar i Sverige och att många bilar direkt förs ut ur landet, säger Ulf Lindholm.