Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stopp för hamstring av läkemedel

För att stoppa hamstring av läkemedel under coronakrisen förbjuder regeringen uttag för mer än tre månaders behov. Beslutet har redan trätt i kraft. – Nu krävs skarpa beslut för att förhindra hamstring, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hallengren menar att det inte finns en brist på läkemedel, men vill begränsa hur uttagen görs.

– Om alla hämtar ut en årsförbrukning av sitt läkemedel, räcker inte läkemedlet till alla, säger hon.

Hallengren menar att bristen kan gälla vilka mediciner som helst.

– Det är en prövande tid för många och man känner oro för att ens medicin tar slut. Men man ska inte sitta hemma med läkemedel som någon annan behöver bättre. Det kan få otroligt stora konsekvenser för den som inte får sin medicin.

Kraftig efterfrågan

Enligt Lena Hallengren har man kunnat se en kraftig efterfrågan på läkemedel de senaste veckorna. Enligt Hallengren beror det framför allt på ett ökat uttag på landets apotek.

I dag ingår läkemedel i högkostnadsskyddet om man tar ut en förbrukning på högst tre månader, men om patienten själv betalar kan hen ta ut en hel årsförbrukning av ett receptförskrivet läkemedel.

– Det är många patienter som på sistone har använt sig av den möjligheten, säger Hallengren.

– Om alla hämtar ut sin årsförbrukning blir det tomt i hyllorna på apoteken, då räcker inte läkemedlen till alla som fått det förskrivet. Om alla däremot tar ut för tre månader i taget, då hinner lagren fyllas på. Då kan vi undvika att någon blir utan.

De nya reglerna började gälla vid midnatt, natten till onsdagen, och kommer att gälla tills vidare.

– När behovet upphör kommer också restriktionerna att upphävas, säger Lena Hallengren.

"Vi har ingen brist"

Inte heller Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman ser någon brist på läkemedel i dag.

– I morse hade vi 14 restnoteringar relaterat till corona, men det berodde inte på brister utan på ökad efterfrågan. Vi har ingen brist. Det är ett viktigt budskap från mig, säger hon.

Redan tidigare hade Läkemedelsverket i uppdrag att se över läkemedelsförsörjningen i samarbete med olika berörda instanser, ett arbete som nu intensifieras.

– Vi har skapat strukturer både för att kommunicera information runt hur tillgången är av aktuella läkemedel, och också se till att vi kan kommunicera med olika aktörer för att underlätta så att substanser kan hamna där de behövs. Det vi verkligen vill bidra till är att vi har en jämlik tillgång till läkemedel, säger Andersson Forsman.