Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor familj inte så annorlunda

Familjen Nilsson Pettersson består av hela elva personer, vilket de också gjort sig kända för. Många viljor blir det och ännu fler julklappar. Familjen berättar om sitt julstök.

Nilsson Pettersson står det på ytterdörren, men hushållet känns nog snarare igen som Familjen Annorlunda. Annika och Conny har nio barn tillsammans vilket märks i hemmet.

När man kliver in i deras hus i Tidan så möts man direkt av små ansikten som kommer och hälsar. När man ser de klädhängare och skoställ som pryder hallen är det lätt att tro att man stigit in på en förskola.

Julpyntat har familjen redan gjort och överallt i hemmet står små tomtar och ljus. Annika och Conny sätter sig på varsin av de många stolar som står runt köksbordet.

Barnen David och Juliet sätter sig i knät på varsin förälder.

– Barnen lever för julen, säger Conny.

Conny ville egentligen inte ha så många barn. Annika däremot har velat vara en stor familj sen hon själv bara var fem år gammal.

– Du har fått anpassa dig, säger hon.

Målet har varit elva barn och efter tillskottet som kommer i maj så är de bara ett ifrån.

– Det är inte säkert att det stannar vid elva, säger Annika.

Att vara en stor familj skiljer sig inte nämnvärt från att vara ha en familj med färre barn tycker paret. Det blir lite mer av allt bara. Tvätthög, matinköp och bil är exempel på saker som är lite större än hos de flesta andra familjer.

– Och så blir det lite fler viljor, säger Conny.

– Men det är inte så stor skillnad. Annat hade det varit om alla var fyra år, då hade det blivit liv, säger Annika.

Conny jobbar på helgen och Annika är hemma med barnen om dagarna. De har inga problem med att få det att gå ihop.

– Vi spenderar mer tid med våra barn än de som jobbar heltid och bara har två barn, säger Annika.

Många julklappar

Det märks att julen är viktig för familjen. Planeringen börjar redan i september, men hade paret fått bestämma hade de helst börjat ännu tidigare.

– Vi försöker börja i augusti, men det blir aldrig så. Först sätter vi oss ner och diskuterar hur vi ska göra med julklapparna, säger Annika.

Klapparna placeras av förklarliga skäl inte under granen.

– Skulle vi lägga fram alla paket så hade det blivit 70 stycken. Till nästa år blir det max fem klappar per person, säger Annika.

Många föräldrar kan nog känna igen sig i att julklapparna blir dyrare ju äldre barnen blir. Någon särskild budget per barn finns inte. Vill någon ha något lite dyrare så diskuteras detta och jämförs med vad andra barn i samma ålder fått tidigare år.

En taktik familjen har är att låta varje barn skriva en önskelista med bara tre saker.

– Då behöver de tänka till så att det blir något som de verkligen vill ha, säger Annika.

Tradition med lilla julafton

Dagen innan julafton firar familjen Lilla julafton.

– Man får någon liten klapp och äter god mat, det har jag haft som tradition sen jag var barn, säger Annika.

Den 24 december firas med släkten hemma hos familjen. Det äts julmat, kollas på Kalle Anka och så väntar man såklart på tomten.

– För barnen är det tomten som hela julafton handlar om, säger Annika.

Hur skiljer sig då julen hemma hos Nilsson Pettersson från andra familjer. Inte nämnvärt, enligt dem själva. Men det gäller att möta dagen med ett visst lugn.

– Man behöver inte stressa, det blir jul i alla fall, säger Annika.