Under den upprepande travhelgen på Axevalla dras det uppskattningsvis cirka 30 000 besökare. Något som finns att göra på området förutom att spela och titta på trav är att avnjuta mat och dryck. Det sistnämnda kan innehålla alkohol, vilket i andra vanliga folkfester ofta kan leda till problem. Men Henrik Johansson, marknadschef på Axevalla, menar att helgens travfest inte har de nackdelar som medföljer när alkohol och folkfest drabbas samman:

– Sådan är travkulturen, inte bara här på Axevalla, utan även i hela landet. Folk med samma intresse kommer hit och delar glädjen och intresset av det travsporten har att erbjuda. Det handlar om ett väldigt starkt intresse för travsporten hos de som kommer hit.

Johansson kan se en skillnad mellan travpubliken och andra typer av publiker:

– Det är inte som på en fotbollsmatch där det kan uppstå våld. Jag vet inte varför det är sådan skillnad sporterna emellan, det bara är så. Det kan handla om att man inte har samma "klubbhjärta" som fotbollssupportrar har.

Något annat som Johansson förklarar om travkulturen är den obetydlighet som råder kring hur mycket pengar man har:

– Folk från alla olika typer av samhällsklasser kommer hit och spelar på trav. Man kan ju även köpa en travhäst relativt billigt nu för tiden. Störst plånbok behöver inte betyda mest framgångsrik. Det är riktigt kul att se.