En tågväxel mellan Flemingsberg och Södertälje kördes sönder vid 4-tiden på måndagsmorgonen. Nu måste den bytas ut, vilket påverkar tågtrafiken kraftigt.

– Vi kommer att köra på ett av två spår, och också använda pendeltågsspåren, säger Ulrika Karlsson på Trafikverkets pressjour till TT.

Många tåg kommer dock att ställas in eller ledas om, förklarar hon.

– Det kommer att påverka södra och västra stambanan. Vi hänvisar till tågoperatörerna för mer information.

Växelhaveriet påverkar trafiken på sträckorna Stockholm–Nyköping/Norrköping/Malmö och Köpenhamn, Stockholm–Skövde/Göteborg, Stockholm–Hallsberg/Karlstad/Oslo och Stockholm–Eskilstuna/Arboga/Örebro.

Enligt SJ:s pressjour kommer mellan 60 och 70 av deras tåg att påverkas. De norrgående tågen leds om via Södertälje hamn och får köra på pendeltågsspåren. Det kommer dock att innebära vissa förseningar.

– Enligt trafikledningen låter det som att det kommer att gå ordnat och bra. Vi skriver till resenärerna i SJ-appen, och i mejl. De får informationen i den kanal där de har sin biljett, säger Pernilla Johansson på SJ:s presstjänst.

Först på tisdagsmorgonen klockan fem beräknas växelbytet att vara färdigt.

Rättad: Trafikverket uppger nu att ett av de två spåren kommer att hållas öppet. I en tidigare version har verket lämnat andra uppgifter.