I början av veckan var det ett tekniskt okänt fel i polisens system, som registrerar nya pass, i hela landet. Skaraborg var inget undantag. Administratören och passhandläggaren på polishuset i Skövde berättar att det gjordes 70 passansökningar under måndagen samt att väntetiderna var på över en timme.

Det var ett stort problem eftersom vårt passystem kom igång först vid tiotiden, innan dess körde vi på vår reservrutin. All information från de ansökande sparas då i stolpen, men kan inte registreras. Det gjorde att när väl systemet kom igång igen var vi tvungna att lösa de tidigare registreringarna före vi kunde ta in nya. Varje ansökning tog en kvart istället för fem minuter. Hela förmiddagen var precis svart och köerna var extrema, förklarar Håkan.

Under sommaren ökar dessutom antalet medborgarskapsutredningar. Håkan tror att det beror på att folk som bor utomlands passar på att skaffa svenskt pass medan de är här för att besöka släkt och vänner.

Sådana utredningar tar betydligt längre tid än vanligt och det blir mycket pappersarbete för oss. Då ökar väntetiderna, men så här pass långa som i måndags brukar vi aldrig ha, menar han.

Även under tisdagen strulade systemet och köer bildades på polishuset, men efter klockan 10.30 var felet åtgärdat. Passansökningarna rullar nu på som vanligt.

Är ni oroliga att det ska bli fler problem under veckan?

Vi känner alltid en oro för att systemet ska lägga ner, eftersom det gör det då och då, men det är skönt att veta att vi har vår reservlösning här. Annars går det alltid att boka en tid via vår hemsida.

Det tekniska felet orsakades förmodligen av en mindre brand i Stockholm enligt TT.