Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Strandängar kan skördas - för första gången på flera årtionden

Torkan ställer till stora problem för lantbrukare - men den har också öppnat upp en möjlighet för att hjälpa till. För första gången på runt 60 år kan man nu skörda gräset på strandängarna runt sjön Östen. – Det är bra naturvård – och så gör vi också en insats för lantbrukarna, säger Karin Hante som är reservatförvaltare på Länsstyrelsen

Traktorn kör ett långsamt varv runt ängen.

På vissa ställen försvinner den nästan helt, dold bakom högt ängsgräs. Längst bort i kanten av ängen står långa rader av vass och dansar försiktigt i vinden och bortom dem breder sjön Östen ut sig åt alla väderstreck.

När varvet är klart stannar traktorn. Mats Pettersson sitter i förarsätet och lutar sig bakåt genom den öppna bakrutan.

– Det är långt gräs, det är tuvigt och det är ojämnt. Men nu är det så torrt att det inte är några problem, säger han om det avklarade varvet.

Det som Mats håller på med är att skörda gräset på en av strandängarna utmed sjön Östen – som ligger i gränsen mellan Skövde kommun och Mariestad kommun.

Och det speciella med det är att det är första gången som det har hänt på väldigt, väldigt länge.

– Det räcker inte med 50 år. Det måste i alla fall vara minst 55 år sedan det hände senast, säger Mats.

Han får medhåll av Joakim Lidberg.

– Jag har inte varit med om det här så länge som jag har hållit på med jordbruk, Det är farsans gård som ligger där uppe, så jag har varit igång sedan barnsben. Men det här har jag aldrig upplevt, säger han.

Anledningen till varför det var så länge sedan är att strandängen som Mats nyss har kört runt – och många andra ängar runt omkring – vanligtvis är alldeles för blöta för att man ska kunna köra stora maskiner på dem.

Men det är en annorlunda sommar vi nu upplever.

– Det som är speciellt i år - och som till 99 procent förstås är negativt - är torkan. Men ska man se något positivt med det här så är det att vi kan utnyttja den för att komma ut hit och skörda de här markerna. Tidigare har man kommit ut och putsat det lite, men nu kan vi komma ut och slå gräset, vända det och pressa balar. Vi kan använda stora maskiner och det hade inte varit möjligt annars, säger Karin Hante som är reservatförvaltare på Länsstyrelsen.

Och det är Länsstyrelsen som betalar för att jobbet blir gjort.

– Det gör vi för att det är så bra naturvård. När det i höst kommer fåglar som vill rasta blir det nu mycket mer intressant för dem att komma ner här. Det kan också vara en fördel för de myggproblemen som har varit här. Sedan handlar det förstås också om att göra en insats för lantbrukarna.

Ja, torkan har ju inneburit stora problem för lantbrukare. Skördarna blir mindre och det är ont om foder till djuren. Det som skördas här – totalt runt 75 hektar – kommer att gå till de som behöver det.

– Just på den här ängen har vi en arrendator som får balarna. På andra ställen så går det till djurhållande markägare. Vi på Länsstyrelsen har fått fram 300-400 balar hittills på de här ängarna och utan de engagerade människorna i bygden så hade detta inte varit möjligt – vi gör det här tillsammans. Och så här är det i alla naturreservat i Skaraborg nu. Istället för att betala för att köra gräset till deponi så jobbar vi hårt med att få ut det till lantbrukarna, säger Karin.

Hur lång tid det kommer att ta att skörda alla de här strandängarna runt Östen beror på hur vädret blir den kommande tiden. Torkan har ställt till stora bekymmer, men den har också skapat den här möjligheten att hjälpa till.

Och det gör skillnad.

– För min del så är läget rätt så skapligt och det är tack vare de här markerna. Men jag vet ju andra lantbrukare som har problem, säger Joakim Lidberg.