Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svar till: Jag vill vara frisk till jul

Pandemin med covid-19 är ett centralt samtalsämne och påverkar våra liv på många sätt. Ungdomarnas utbildning i våra förskolor, grundskolor och gymnasium påverkas negativt genom att möjlighet till undervisning ”som vanligt” begränsas.

Att barn och elever är hemma för att de är sjuka är ju en självklarhet, men nu under pandemitiden får de inte gå till skolan vid minsta sjukdomssymptom, vilket gör att skolfrånvaron ökar. Detta gäller ju också lärare. Trots detta förekommer det att smitta sprids i förskolor och skolor. Alla beslut som tas av huvudman för verksamheter där covid-smitta förekommer tas utifrån råd från smittskyddsläkaren.

Man kan tycka att ett enkelt sätt att stoppa smittan vore att stänga förskolor och skolor, men det skulle innebära andra effekter som också måste beaktas. Utbildningsminister Anna Ekström understryker att utbildning i grundskolan och gymnasiet i första hand ska bedrivas i skolan, först när alla andra åtgärder har prövats kan distansundervisning vara ett redskap för att stoppa smittspridningen. Det förväntas också att de lokala besluten grundas i den faktiska information som finns om det aktuella läget i Falköping. Andra kommuner beslutar utifrån sina förutsättningar.

Ållebergsgymnasiets elever har redan fått sin undervisning på distans i två veckor, en karantänstid. Den teoretiska undervisningen har sedan fortsatt på distans innevarande vecka. IM-programmen har sedan i onsdags närundervisning och gymnasiesärskolan har haft närundervisning hela tiden.

Under den vecka som gått har Ållebergsgymnasiet förberetts för att göra skolan så covid-säker som möjligt och för att lärare och elever ska kunna följa de covid-regler som gäller för gymnasieskolor. För att underlätta möjligheterna till att kunna hålla avstånd till andra kommer en årskurs i taget att få sin undervisning på distans fram till jul.

Elever i årskurs 2 och 3 på gymnasiet hade redan i våras distansundervisning i drygt tolv veckor. Det var några elever som klarade detta bra, men många elever klarade inte att tillgodogöra sig undervisningen utan skulle behövt läraren i klassrummet. Tillsammans med de veckor som nu förespråkas av vissa, skulle en ganska stor andel av gymnasiets elever inte ha fått närundervisning på 18 veckor, nästan en termin. Det uppstår kunskapsluckor hos ett ganska stort antal elever som kan vara mycket svåra för dem att fylla och konsekvenser av det kan bli lägre betyg och sämre möjligheter senare i livet.

Det är mycket att ta hänsyn till när beslut ska tas, men skolans huvuduppdrag är utbildning och samhället lägger oerhört mycket resurser på den. Vad man kan göra på jullovet eller fritiden är inte grund för de beslut som tas, utan Skolverket uttrycker det regelverk vi måste förhålla oss till och smittskyddsläkaren ger oss råd.

Med vänlig hälsning

Eva Dahlgren, ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Karina Bronell, skolchef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel