Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenska kyrkan i Falköping hakade på nytt initiativ

Hör du till dem som har hittat en halsduk på någon offentlig plats i Falköping under tisdagen? I så fall handlar det om en gåva från Svenska kyrkan i Falköping. – Det är en markering över att vi tycker att samhället har blivit för kallt, säger kyrkoherde Jonas Hagström.

Idén om att lägga ut hemstickade halsdukar lite här och var i samhället föddes i en församling uppe i Luleå förra året. Ett antal ideella människor virkade mössor, stickade halsdukar, vantar och raggsockar, värmande plagg som sedan lades ut på exempelvis busshållplatser, där vem som helst kunde ta dem.

– Detta blev väldigt uppmärksammat och nu har 60 pastorat runt om i landet valt att ta efter denna idé den här vintern. Vi i Falköping är ett av dessa pastorat och faktiskt ensamma i Skaraborg om detta initiativ, säger kyrkoherde Jonas Hagström.

Ett 40-tal plagg

Det som har skett är att ett antal människor, som är engagerade i det stickcafé som Svenska kyrkan har i Fredriksbergs kyrka, har stickat halsdukar under en längre tid och skänkt dessa till pastoratet.

– Det rör sig om ett 40-tal halsdukar, tillverkade med mycket möda och kärlek, säger Jonas Hagström.

Under tisdagsmorgonen var så medarbetare och ideellt arbetande personer hos Svenska kyrkan i Falköping ute och fördelade halsdukarna på offentliga platser runt om i staden.

– Jag hörde att någon var i farten redan vid fyratiden på morgonen, vilket tyder på ett stort engagemang, säger Jonas Hagström.

Med ett budskap

Halsdukarna har givetvis inte legat utkastade hur som helst och sett ut som borttappade eller kvarglömda klädesplagg. Nej, varje halsduk har varit prydligt hopvikt och försedd med ett budskap från Svenska kyrkan om att ta med den hem.

– Klart att man hoppas att det i första hand är människor som är i behov av en värmande halsduk som har lyckats fånga dem, men det kan ju också vara så att någon eller några som redan har en eller flera halsdukar, har plockat till sig en för att skänka vidare till någon annan, säger Jonas Hagström.

Syftet med detta initiativ är som redan nämnts att göra en markering över att det svenska samhället rent generellt har blivit kallare med tiden.

– Attityden har hårdnat, människor känner större rädsla, vi hälsar inte lika lätt och naturligt på varandra länge och det förekommer ett tufft debattklimat på sociala medier för att ta några exempel, säger kyrkoherden.

Ord och handling

Många gånger förmedlar kyrkans representanter detta genom ord i olika sammanhang. Nu tog man det ett steg till, alltså att genom handling förmedla ett viktigt budskap.

– Budskapet om fred, rättvisa och försoning kan förmedlas både genom ord och handling, säger Jonas Hagström.