Tyvärr har vi sett alltför många exempel på hur arbetsgivare utan skrupler utnyttjar människor och kringgår nationell lagstiftning. I Europa har vi en unik chans att öka möjligheten till lika lön för lika jobb men då handlar det om att påverka politiken på den europeiska nivån i rätt riktning. Det behöver bli ordning och reda på Europas arbetsmarknad. I vårens EU-parlamentsval driver därför LO bland annat dessa krav:

• Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad

• Ingen ska dö på jobbet – ingen ska bli sjuk av jobbet

• Förbättra anställningstryggheten

• Ordning och reda på våra vägar

För att det ska kunna bli verklighet måste högerkrafterna, både de konservativa och de högerextrema tryckas tillbaka. I nästan alla frågor som rör trygghet på jobbet har de röstat nej hittills. SD har till och med röstat nej till en strategi mot svartarbete och utnyttjande av arbetskraft. Vi vill ha ett EU för vanligt folk, med en stark socialdemokratisk grupp.

Den svenska modellen med en tydlig maktbalans på arbetsmarknaden har skapat välstånd, både för företag och oss som arbetar. Det är därför mycket smartare att vi exporterar vår arbetsmarknadsmodell – än att vi importerar en där företagens villkor alltid sätts i första rummet. Vi ska ha bort möjligheten för företag att ha chaufförer som lever i Sverige men som tjänar 30 kronor i timmen.  Det ska vara slut på att utnyttja byggnadsarbetare och hotellpersonal via utländska bemanningsföretag. Dessutom behöver alla i EU göra något åt att 4 000 européer om året dör på jobbet.

Den fackliga kampen för schyssta villkor, både för dem som jobbar och för företagen som ställer upp på den svenska modellen står i centrum för vårens fackliga valrörelse. Dessutom garanterar en stark socialdemokratisk grupp i EU att hotet mot demokratin från extremhögern kan hållas tillbaka.

Styrelsen i LO-Facken i Falköping