Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svensk öl kan ta slut på grund av torkan

Flera svenska sädesslag riskerar att ta slut på grund av den extremt torra sommaren i Sverige. Detta kan leda till nationell brist på öl, skriver TT.

Det sädesslag som ligger i riskzonen på grund av torkan är bland annat maltkorn som är en av de viktigaste beståndsdelarna i öl. Sädesslaget kommer troligtvis först bli dyrare och sedan kanske ta slut helt. Enligt TT råder det även brist på kolsyra i stora delar av Europa. Kolsyra behövs till produktionen av öl, skriver TT.

– Skördarna i år blir betydligt lägre än normalt, och det finns risk att det som skördas inte når den kvalitet som krävs för att det ska bli till malt som man kan göra öl på, säger Lennart Nilsson, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund, till TT.

1992 drabbades Sverige senast av en liknande torka. Det ledde till miljardförluster för de svenska lantbrukarna. Då fanns det dock försäkringar som kunde täcka en del av förlusterna – men så ser det inte ut i dag, skriver TT.