Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Sverige är ett europeiskt skräckexempel"

Sverige sticker ut som ett skräckexempel när det gäller matchfixning inom fotbollen. Det säger en av auktoriteterna på området, journalisten och forskaren Declan Hill. – Sverige är ett europeiskt skräckexempel. Det är en mardröm, säger Hill till SVT.

Kanadensaren Declan Hill gick redan för mer än tio år sedan ut och varnade för att en våg av matchfixning skulle drabba europeisk fotboll. Han har fått rätt och Sverige är ett av länderna som har drabbats allra hårdast.

Tidigare i våras berättade Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand för DN att Sverige, enligt en rapport från schweiziska Sportradar, låg på tredje plats gällande misstankar om riggade matcher 2019.

Grekland och Azerbajdzjan

För SVT bekräftar Hill den dystra bilden och riktar kritik mot det svenska arbetet mot matchfixning. Det är inte rimligt att Sverige ska ha ett systematiskt problem med idrottskorruption, säger han.

– Den generella svenska attityden gentemot detta problem har varit slött, det har varit arrogant och motsatsen mot vad man tänker att den borde vara i Sverige, säger Declan Hill.

– Är det lika illa som i Italien? Är det lika illa som i Grekland och Azerbajdzjan? I vissa fall är det det, i vissa fall inte. Men jag, och jag antar att det gäller för våra tittare också, vill argumentera för att den svenska regeringen, ekonomin och den grundläggande sociala moralen inte är lika illa som i Italien, Grekland och Azerbajdzjan. Men antalet matchfixningsfall är jämförbara med hur det är i dessa länder.

"Medvetenheten ökar"

Tom Mace, internationell chef för säkerhetsarbete på Sportradar, säger att det är uppenbart att matchfixningssyndikaten har fått in en fot i Sverige, och att problemet växer.

– En viktig punkt att betona är att det är flera lag som är involverade i detta. Det är inte bara något isolerat fall med något enstaka lag, utan det är flera lag på olika nivåer. De flesta arbetar för olika matchfixningssyndikat som är ansvariga för matchfixningsfallen, säger Mace.

På lördagen visade också en enkät gjord av SVT att minst 73 svenska elitspelare känner till hittills orapporterade fixade matcher. Men trots det, och trots kritiken mot det svenska arbetet, tycker inte Håkan Sjöstrand att Svenska fotbollförbundet har haft en arrogant inställning.

– Ser vi tillbaka över tid så ville vi, både inom fotbollen och den övriga idrotten, inte se de här problemen. Men i takt med att vi lyfter på locket och säger att problemen finns så upplever jag att medvetenheten ökar, säger Sjöstrand till SVT.

Andersson häpnar

Herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson reagerar stark på uppgifterna om omfattningen av amtchfixning i Sverige.

– Att höra de här siffrorna... Det var för mig... Jag skulle inte säga en chock, men nästintill, att det var så illa. Jag är väldigt förvånad. Det är för mig ett övertramp på ett sätt som är häpnadsväckande för alla oss som håller på med det här och som tycker att det är så fantastiskt med sporten fotboll, säger han till SVT.

På frågan om han själv hört eller upplevt något, svarar Andersson:

– Jag kan inte säga att jag har gjort det. Men däremot har jag haft några matcher, när jag tittar tillbaka på dem efter något år, där det var något som inte riktigt stämde.