U16-mästerskapet är en relativt ny företeelse inom svensk volleyboll. Turneringen genomfördes för första gången så sent som 2016, premiärarrangör då var Falköpings VK. Till helgen är det alltså dags för den andra upplagan, och då har Falköpingsklubben fått förnyat förtroende av Volleybollförbundet att agera arrangör.

Årets mästerskap blir större. 52 lag återfinns denna gång på anmälningslistan - fem fler än förra året.

Det kommer runt 500 aktiva, ledare och föräldrar till Falköping denna helg. Det gäller att visa alla vilken fantastisk idrottsstad vi är, säger Hasse Kardell på FVK:s hemsida.

Totalt kommer det att spelas över 300 matcher, och då krävs förstås många spelplaner. Falköpings VK har fyra hallar till förfogande under tävlingshelgen - de båda Frejahallarna, Odenhallen och Ållebergshallen.

Att U16-mästerskapet hamnar i Falköping för andra gången har sin förklaring.

Ungdomarna som ska göra upp om alla titlar är i den ålder då det är dags att söka gymnasieskola, och här ser vi en direkt koppling till RIG och Ållebergsgymnasiet, säger Hasse och fortsätter:

Nytt för i år är att Freja kommer vara öppet för alla deltagare, ledare och föräldrar under lördagskvällen. Tanken är att man då kan hänga med laget och bland annat ta en fika, spela Beachvolley, lattja i friidrottshallen eller spela Bummerball.

Det krävs många funktionärer och mycket energi för att genomföra en tävling av denna kaliber.

Men vis av erfarenhet så vet jag att när sista matchbollen är spelad så är alla arrangörer trötta men samtidigt enormt stolta över att ha fått visa upp Falköping, samt genomföra ett så pass stort och förhoppningsvis lyckat arrangemang, avslutar Hasse Kardell.