Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sveriges Radio sänder Fågelsångsnatten i P1

Sveriges Radio P1 sänder den 3 maj Fågelsångsnatten - en åtta timmar långt direktsänt fågelsångsprogram som produceras av Naturmorgon och sänds bland annat från Hornborgasjön.

Programmet kommer att starta i Småland vid midnatt och sträcker sig sedan över hela landet.

Programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall kommer att inleda från Osaby utanför Växjö, men det är inte där fågelsången hörs först.

– Vi tror att fåglarna kommer att vara morgonpiggast längst uppe vid Norrbottenskusten, och sedan kommer vi att följa hur de vaknar och möter morgonen med sång hela vägen ner genom landet, säger Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall i ett pressmeddelande.

Under hela natten återkommer sändningen regelbundet till reportrar och fågelexperter som finns på plats runt om i landet och fler och fler röster tillkommer i den direktsända fågelkören. Det blir också djupdykningar i Naturmorgons arkiv och i programmets populära fågelsångskola.

– Alla längtar vi väl efter lite normalitet just nu, och ute i naturen är allt precis som vanligt. Att vila i den tidiga vårmorgonens fågelröster kan vara ett sätt att helt enkelt må gott. Och sen kan det ju vara kul att lära sig känna igen en och annan ny röst i fågelkören, säger Mats Ottosson.

Vid Hornborgasjön har Lena Näslund stämt träff med Lotta Berg, ordförande för Birdlife Sverige, och Kent-Ove Hvass från Skövde fågelklubb. Hornborgasjön är inte bara tranor utan här hör vi också tofsvipor, enkelbeckasiner, sävsångare, rödbenor, och sånglärkor som spelar högt över fälten.

Fågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play söndag 3 maj kl. 00.03- 08.00. Efter sändningen finns hela natten tillgänglig som podd.