I polisförhören får han frågan till varför han sagt "jag sätter min heder framför min frihet".

– Om jag blir häktad och jag har sinnesro över att jag gjorde det jag borde gjort. Att jag stod upp för mig själv. Jag pratade med personalen och sade att det var allvar men de lyssnade inte. Jag sade till dom tio gånger. De sade att de skulle prata med den som bråkade. När de talade med honom var han tyst, men sen fortsatte han.

18-åringen menar också att tanken var att lära den andre boende en läxa, inte att bränna ner huset.

– Jag kollade innan att ingen var på sina rum och att ingen var i korridoren innan jag tänd eld. Alla var ute det kan ni kolla med personalen. Jag såg också att det var en helt ny brandsläckare vid ett rum och att det var "grönt" på den, så jag visste att den skulle funka.

Retad för sjukdom

Bråket under dagen hade bland annat handlat om hans familj och gärningsmannen hade också blivit retad för sin ADHD.

När han tänt eld på rummet och brandlarmet gick återvände han till nedervåningen, där den han bråkat med fanns och ifrågasatte varför 19-åringen tänt på.

Gärningsmannen ska även ha hotat att döda honom.

Kastade glasskål

De hamnade i bråk på nytt och då kastade den åtalade en glasskål som träffade väggen och därefter den andre ynglingen i nacken.

På frågan om varför han tände på svarar han;

– Jag ville inte röra honom, jag ville inte bråka med honom, så jag ville förstöra hans rum istället. Jag vet att han är materialistisk så jag visste att han skulle bli irriterad om hans saker förstördes.

Det bor många personer på HVB-hemmet och utan personalens snabba ingripande kunde eldsvådan spridit sig.

Han åtalas även för narkotikabrott i Göteborg, då ett ordningsvakter upptäckt att han var drogpåverkad och hade misstänkt narkotika på sig.