Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tanja slår ett slag för påskpysslet

Det behöver varken vara krångligt eller dyrt att påskpynta. Det menar pysselsentusiasten Tanja Benjaminsson och uppmanar fler föräldrar till att vara kreativa med sina barn under lovet.

Hemma hos Tanja Benjaminsson vimlar det av egentillverkat påskpyssel. Som fritidspedagog och resurs på Forsensskolan i Tidaholm får hon dessutom utlopp för sin kreativitet i arbetet och tar gärna tillfället i akt att uppmuntra barnen till att skapa sina egna alster.

– Tjusningen med påskpyssel skulle jag säga är att man med enkla medel kan göra nya saker varje år. Det behöver varken vara traditionsenligt eller dyrt, utan vill man kan man göra en svart kyckling ett år och något helt annat nästa, säger Tanja.

Hon märker att barnen uppskattar att få arbeta med händerna och tror att många föräldrar glömmer bort att vara kreativa med sina barn idag.

– Det är roligt att se hur orädda barnen blir när de märker att man kan göra fel och göra om. Det är viktigt att ge barnen utlopp för sitt skapande och inte bara sitta vid iPaden, det triggar hjärnan på ett mer positivt sätt som jag tror även vuxna skulle må bra av.

Hon tipsar om att måla och klippa ut en handfull påskägg i papper, vika dem horisontellt och sedan klistra ihop ryggarna så att de blir tredimensionella. Med en bit tråd kan de sedan hängas i fönstret eller påskriset.

– De enkla sakerna är oftast de roligaste, för då får man själv vidareutveckla idén och sätta sin egen prägel på pysslet, säger Tanja och visar att man även gjort paraplyer utifrån samma princip.

Ett annat populärt pyssel bland barnen är kycklingar där man vikt två decimeterbreda papper som solfjädrar, fäst dem mellan två papperscirklar och sedan dekorerat den med med ögon och näbb.

– Det finns otroligt mycket mer att göra än att bara måla ägg och hänga upp fjädrar. Börjar man spåna på saker kommer så det av sig självt och hemma brukar jag ofta använda symaskinen för att till exempel sy stoppade hönor eller ägg.