Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tegnell: Spridning i äldrevård har slutat öka

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Under de senaste dygnen har cirka 70–80 personer om dagen dött av covid-19 i Sverige. Antalet rapporterade dödsfall har nu stigit till totalt 1 540, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. – Det drar åt lite olika håll men på det hela verkar vi ligga kvar på den här platån, säger Anders Tegnell.

Ytterligare 29 personer har rapporterats avlidna i covid-19 i Sverige det senaste dygnet. Enligt Folkhälsomyndigheten är det dock ofta eftersläpning i rapporteringen under helgerna, varför det är svårt att dra några tydliga slutsatser från siffror som presenteras då.

– Vi ligger kvar som vi gjort, som alltid är siffrorna under helgerna lite svårtolkade, de har en tendens att vara undervärderade, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Men samtidigt provtas 3 000–4 000 varje vecka, det drar åt lite olika håll men på det hela verkar vi ligga kvar på den här platån.

En stabilisering

Hittills har 14 385 personer i landet bekräftats smittade av coronaviruset. 1 079 personer av dessa har fått IVA-vård, eller intensivvårdas just nu.

Anders Tegnell anser att siffrorna pekar på att smittspridningen i Sverige verkar ha stabiliserats – även inom äldrevården.

– Spridningen inom äldrevården har stabiliserats, den ökar inte längre.

– Inte heller dödsfallen inom äldrevården ökar, men däremot så minskar dödsfallen överhuvudtaget så att en större och större andel av dödsfallen kommer från äldrevården, säger Anders Tegnell.

Spridningen i landet

TT: Hur ser spridningen i Sverige ut?

– Stockholm och regionerna runt Stockholm, Dalarna ner mot Östergötland har den största spridningen, det är inga större förändringar.

TT: Ser ni att folk följer rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten?

– Det har jag ingen uppfattning om i nuläget.