Lite märkligt är det kanske att han, som älskar fågelkänslan som infinner sig när man glider fram genom ett kristallklart vatten, sina första år inte ens tyckte om att bada.

Jag hade inte vattenskräck men vågade mig inte ut om jag inte bottnade. Jag litade väl inte på mig själv och var ganska gammal när jag fick något av en aha-upplevelse. Jag kunde ju flyta oavsett hur djupt det var och tack vare min gymnastiklärare lärde jag mig simma ordentligt.

Redan då hade Thomas provat gokart (gick sådär eftersom han var så lång) och fotboll (funkade inte heller eftersom han inte är någon lagspelare). Dykning däremot verkade både spännande och kul och den då nystartade Jönköpings Sportdykarklubb hade så smått dragit igång sin ungdomsverksamhet.

På den tiden träffades man på Varmbadhuset sent på fredagskvällarna. Något min mamma inte var riktigt pigg på. Något eller några år senare hade hon ändrat sig, säger Thomas med ett leende.

Cyklop och snorkel införskaffades, fenor stod på önskelistan till födelsedagen och hela sommarjobbslönen gick till den första dykardräkten.

Förutom samlingarna på badhuset träffades ungdomarna i klubblokalen på Öster. En gammal kolkällare där man hängde, käkade korv med mos och drack en och annan mellanöl.

Snart försvann Sport i klubbnamnet (medlemmarna var mer intresserade av att åka till västkusten än att spela undervattensrugby) och källaren började dessutom bli för liten. Då flyttade klubben till (numera omskrivna) Rosa villan utmed Vätterstranden.

Just Vättern är, och har alltid varit, en favorit. Där finns fina dykobjekt, säger Thomas och berättar hur han har dykt efter symaskiner från den förlista Per Brahe.

Han talar lyriskt om vrak han varit med att upptäcka på den västra sida, Hästholmen där det känns som att simma i en katedral men också betydligt närmare Huskvarnaviken där det finns rester av trästubbar, bryggstolpar och forna vägar.

Att Thomas parallellt med dykintresset tycker arkeologi är kul har då och då gjort upplevelserna ännu större. Som när han, i det 18-gradiga vattnet utan handskar, ”flummade” runt i just vattnet utanför Sannabadet. Hittade vad han trodde var en gammal ölring, drog i den samma och upptäckte något helt annat än resterna från en gammal plåtburk.

Det var en halsring i brons som jag lämnade in till museet.

Ett tiotal dyk per år blir det nu för tiden och trots att det gått ganska många år sedan 1973 tycker Thomas fortfarande att det är lika roligt. Dessutom har han hittat en ny nisch i form av ”vintagediving” som i Thomas fall till viss del handlar om en resa tillbaka till när allt började.

Han har egna grejer som han sparat och skött om, på Blocket och Tradera händer mycket och tack vare bland annat Facebook har han upptäckt att det finns fler än han som gillar nostalgi.

Visst har jag också haft perioder när jag varit lite av en ”julgran” men nu föredrar jag enkelheten.

Under vinterhalvåret tillbringas mycket tid i källaren där han har sin verkstad. Som den klurgubbe och uppfinnare han är (det har blivit några patent under åren) renoveras utrustning och detaljer. När våren sedan kommer provar han i poolen om han lyckats.

I dag är allt mycket säkrare. Utrustningen har utvecklats och det finns datorer som håller ordning på allt. Men hittills har det gått bra också för mig.

Senaste dyket var för övrigt i Axamosjön för någon helg sedan. Då firade Jönköpings Dykarklubb 50-årsjubileum och det uppmärksammades under den numera årligen återkommande Classic-träffen.

Ungdomarna var imponerade. Dessutom är det bara två meter djupt. Skiter sig är det bara att ställa sig upp!