Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tillfällig pandemilag kan börja gälla 15 januari – ska ge regeringen möjlighet att stänga butiker och gym

 
Coronaviruset 2020-2021
Visa alla artiklar

Regeringen vill få tuffare verktyg från den 15 januari för att kunna stänga och begränsa butiker, gym och kollektivtrafik. Planen är att en proposition ska läggas på riksdagens bord direkt efter nyårshelgen.

– Det är ambitionen att lägga en lagstiftningsproposition i riksdagen om pandemilagen, eller delar av pandemilagen, den 4 januari. Det kan jag bekräfta, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringens målsättning är att den nya tillfälliga pandemilagen ska kunna träda i kraft den 15 januari.

Enligt den preliminära plan som riksdagen arbetar efter kommer regeringen lämna över lagförslaget den 4 januari, så att riksdagen den 8 januari kan debattera och besluta om förslaget.

Det innebär att riksdagen måste bryta julledigheten, vilket inte har skett sedan tsunamikatastrofen 2004.

Just nu är det slutspurt för drygt hundra remissinstanser, som ska lämna synpunkter på det förslag till lag som är ute på remiss. Deadline är den 23 december.

I mellandagarna väntas lagrådet ge sina synpunkter på den tillfälliga pandemilagen.

Med den nya tillfälliga pandemilagen kan regeringen till exempel besluta om nedstängningar av butiker, gym, museer, och campingar, stoppa kollektivtrafik och flyg, införa förbud mot att träffa mer än ett visst antal personer på allmän plats och förbjuda människor att vistas på vissa platser som parker och stränder.

Men det finns också möjlighet att göra mindre ingripande åtgärder som att begränsa öppettider och hur många personer som får vara på en buss eller i en butik.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT