Enligt uppgifter i utredningen ska vapnen ha införskaffats efter en konflikt med ett våldsamt gäng, där en av männen varit medlem. Han ville sluta eftersom han bland annat tvingats att transportera narkotika och var orolig för sin familj.

Under utredningens gång har hittade polisen ytterligare vapen och även sprängdeg, vilket resulterat i ett åtal för brott mot lagen om explosiva varor för 25-åringen.

Sprängdegen förvarades i en personbil i Götene.

Fler vapen

Samme man åtalas också för ytterligare vapenbrott. Detta efter att polisen hittat vapendelar till en halvautomatisk pistol, samt 71 kulpatroner i kaliber 6,35 mm, 9 mm och 7,65 mm samt en hagelpatron.

Sedan har vi givetvis överlåtelsen av pistolen till den 33-årige Falköpingsbon.

Polisen spanade

En överlämning som skedde medan polisen spanade på de aktuella männen eftersom de hade fått tips om att en vapenaffär var på gång.

Detta genom övervakning och telefonavlyssning. Därför döms även 33-åringen för grovt vapenbrott eftersom han förvarat ett vapen i sin bil på allmän plats, vilket åklagaren menar utgjort en fara. Ingen av dem hade heller någon licens för vapnen.

Alla tre har under utredningen förnekat brott.

Inbrott

23-åringen dömd också för ett inbrott på Petrells elaffär i Mariestad. Han ska ha tagit sig in via bakgården och väl inne så drog han ett kassaskåp över golvet och skar upp det.

Mannen tog också med sig varor från butiken, som delvis hittats hemma hos honom. Sammanlagt försvann det saker för 72 000 kronor.

23-åringen döms för grovt vapenbrott, vapenbrott, dopningsbrott och ringa narkotikabrott till fängelse i 2 år och sex månader.

25-åringen döms för grovt vapenbrott, vapenbrott, brott mot lagen om explosiva varor, häleri, grov olovlig körning och olaga intrång till 3 års fängelse.

33-åringen döms för vapenbrott till 6 månaders fängelse.