Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trängregementet får förbereda Mali12 i karantän

Trängregementet i Skövde är ansvariga för insatsen Mali12. Den här gången genomför man fyra veckor av förberedelserna i karantän på grund av den pågående coronapandemin.

Karantän i totalt en månad på grund av den globala coronapandemin. Det får Mali12, som är Sveriges nästa styrkebidrag till FN:s insats i Mali, genomgå inför den kommande insatsen. Det är Trängregementet i Skövde som ansvarar för Mali12 och man har alltså fått anpassa förberedelserna efter det rådande läget.

– Staten Mali kräver två veckors karantän av alla som kommer in i landet, och dessutom kräver FN två veckors karantän innan man åker till landet. Det blir totalt fyra veckor och hälften är nu avklarat, säger Förvaltare Mårten Rasch som leder Mali12:s förstyrka om 40 män och kvinnor, i ett pressmeddelande.

– De flesta blev nog lite överraskade när beskedet kom men den första perioden i Sverige har gått förvånansvärt bra. Nu roterar vi till Mali för att genomföra den sista karantänperioden, tillägger han.

De två veckorna i karantän har förstyrkan tillbringat på Skillingaryds skjutfältsläger. Där har man använt tiden för att hjälpa sidoförband, höja sitt fysiska stridsvärde, förbereda stående ordrar och ytterligare svetsa samman personalen.

Utifrån förbandets breda kompetens har man kunnat utbilda sig själva i signalskyddstjänst samt på småmaskiner som motorsågar och röjsågar. Inte minst har förbandet genomfört omfattande och välbehövliga upprustningsarbeten av skjutfältet.

– Vi har byggt och reparerat vägar, skjutplatser och målplatser. Det fanns stora behov av att rusta upp och skottfältsröja. Dessutom har vi genomfört underhåll och lätta reparationer av skjutfältets maskiner. Det har känts meningsfullt och bra, säger Reptroppchefen Sergeant Mattias Ivarsson, i pressmeddelandet.

Som flera skjutfält används Skillingaryd av andra myndigheter för övning och utbildning, bland annat av Polisregion Öst och deras hundenhet.

– Vi har kunnat bidra till samverkan över myndighetsgränserna och bland annat tillfört sökmateriel som används för exempelvis utbildning av brottsplattshundar, säger Rasch.

Skillingaryd har en anrik militärhistoria och var bland annat hemort för artilleriregementet A6 och infanteriregementet I12, ett arv som vårdas av det lokala museet Miliseum, som har flera välutrustade utställningar. Det är också ett arv som Mali12 nu har blivit en del av för framtida generationer.

– Här finns ett mycket välbevarat kulturhistoriskt arv som vi faktiskt kunnat bidra till, inte minst finns Sveriges Veteranförbund här med egna lokaler, arkiv och materiel. Vår närvaro har varit mycket uppskattad och i den mån vi kunnat hjälpa till att bevara och utveckla så har det varit ett nöje, säger Rasch.

Flertalet soldater och officerare som deltar i Mali 12 tjänstgör normalt sett på Trängregementet i Skövde. Under karantänen har förbandet fått stöd från hemmaregementet med diverse intendentur, vilket bidragit till ett gott stridsvärde.

En produktiv tillvaro i Småland till trots så ser nu personalen fram emot att gå vidare och anlända till insatsområdet.

– Alla här vill göra en insats för Sverige i Mali och ser fram emot att börja lösa huvuduppgiften, avslutar Rasch.