Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tre avlidna i covid-19 på Falköpings äldreboenden

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Tre personer som bott på Falköpings äldreboende har nu avlidit till följd av covid-19. Samtidigt har några personer tillfrisknat från den fruktade sjukdomen.

Totalt är nu nio personer som bor på äldreboenden i Falköpings kommun sjuka i covid-19. I mitten av förra veckan var det så många som 15 sjuka i covid-19.

– Det har sjunkit något, men det är för tidigt att vila i det. Vi får fortsätta att jobba stenhårt, personalen sliter hårt varje dag och kommer att behöva fortsätta göra det, säger socialchef Magnus Schedin.

Två av de boende har varit på sjukhus för covid-19, men återvänt. Av personer som har hemtjänst har det tidigare funnits en person som haft sjukdomen, men den personen har nu tillfrisknat. Samtidigt har en annan person som har hemtjänst insjuknat i covid-19.

För att minska smittspridningen fortsätter man inom äldreomsorgen med att hålla stenhårt på hygienrutiner, använda skyddsutrustning och begränsa antalet personal som vårdar de som är sjuka i covid-19, enligt Magnus Schedin.

Visir i äldrevården

Från 18 maj kom nya direktiv inom regionen till äldreboenden om att använda visir i omvårdnadsarbete även när det saknas misstanke om smitta. Detta har i stort fungerat bra i Falköpings äldrevård, enligt Magnus Schedin, men ett problem som uppmärksammats är att vissa visir har ett skydd för pannan av skumgummi, som inte upplevs som hygieniskt när det blir svettigt och samma visir används av flera olika personer.

– Vi ser över om vi är tvungna att köpa in ännu fler av den sorten, vi ser över om vi ska ha personliga visir, säger Magnus Schedin.

Har användandet av visir även utan misstanke om smitta bidragit till att färre nu har covid-19?

– Det är svårt för oss att göra en sådan bedömning. Smittskydd har inte sett det som den viktigaste åtgärden för att begränsa smittspridningen, säger Magnus Schedin.

Var åtgärden att börja använda visir även utan misstanke om smitta för sent införd?

– Det är uppenbart att det är en debatt som förs och någon gång kan vi få ett svar på det. Fram tills dess vet vi inte vad som är mest verkningsfullt, säger Magnus Schedin.