Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trump tänker stoppa all invandring till USA

President Donald Trump planerar att stoppa all invandring till USA på grund av det nya coronaviruset. Utspelet kritiseras av demokrater och lär utmanas i domstol.

På Twitter hänvisar presidenten till "attacken från den osynliga fienden" (coronaviruset) och behovet av att skydda "våra fantastiska amerikanska medborgares jobb". Han planerar att skriva under ett presidentdekret om invandringsstoppet inom kort.

Mycket lite är dock känt om beslutet, som meddelades under natten till tisdagen. Vita huset har avböjt att ge några detaljer om exempelvis hur länge stoppet ska gälla, hur det rent praktiskt ska genomföras och exakt vilka som omfattas.

Stigande siffra

håller i nuläget på att formulera presidentordern, rapporterar webbtidningen Politico. Vissa undantag, exempelvis för gästarbetare i jordbrukssektorn diskuteras. På frågan om vad som föranledde beslutet svarar en av tidningens källor:

– 22 miljoner arbetslösa amerikaner, en siffra som fortsätter att stiga, på grund av covid-19.

Invandringen till USA är dock redan kraftigt begränsad med anledning av de gränsrestriktioner och inreseförbud som införts i viruspandemins spår. Det är oklart vilket lagrum Vita huset tänker hänvisa till för att få igenom förbudet, noterar tidningen The New York Times.

Bedömare och medier i USA är överens om att dekretet sannolikt kommer att utmanas i domstol, som de inreseförbud Trump försökte införa tidigt i sin ämbetsperiod. Stärkta gränser och skärpta invandringslagar har länge varit en hjärtefråga för presidenten.

"Vill dra fördel"

Presidentens kritiker anser dock att Trump med invandringsstoppet försöker avleda uppmärksamhet från sitt eget agerande och få igenom sin invandringsfientliga politik. Beskedet väcker starka reaktioner.

"Medan vårt land bekämpar pandemin, medan arbetare riskerar sina liv, angriper presidenten invandrare och beskyller andra för sina egna misslyckanden", twittrar den demokratiska tidigare presidentaspiranten och Minnesotasenatorn Amy Klobuchar.

Hennes partikamrat, representanthusledamoten Joaquin Castro från Texas, skriver att Trump genom agerandet söker "dra fördel av en kris för att få igenom sin egen invandringsfientliga agenda".

Invandringsorganisationer som National Immigration Forum är av samma mening. Dess ordförande Ali Noorani anser att invandrare är den grupp som det är enklast för presidenten att skylla på, enligt nyhetskanalen CNN.

Drabbats värst

Men i det polarisera USA applåderas även Donald Trumps initiativ, bland annat av den invandringskritiska arbetarorganisationen American Workers Coalition som på Twitter kallar initiativet "magnifikt".

Den republikanske kongressledamoten Paul Gosar från Arizona gör också tumme upp, han anser att invandringen bör stoppas tillvidare, rapporterar Fox News.

USA är det land som drabbats värst av den globala coronaviruspandemin. Över 780 000 fall har bekräftats och omkring 38 000 människor har dött.

Tina Magnergård Bjers/TT