Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trumps "sarkastiska" viruskur kölhalas

Experter förkastar president Donald Trumps tankar om att ta desinfektionsmedel mot virussjukdomen covid-19. Tillverkare av rengöringsmedel varnade på fredagen för att använda deras produkter som ett slags botemedel. Och Trump backar. Det var en sarkasm, säger han nu.

Under torsdagens coronabriefing från Vita huset redogjordes för resultat från forskning uppbackad av den amerikanska regeringen.

Den visar dels att coronavirus som utsätts för solljus och hetta på ytor verkar försvagas, dels att blekmedel kan döda viruset i saliv eller vätskor i luftvägarna inom fem minuter och ännu snabbare med isopropylalkohol som används i desinfektionsmedel, enligt BBC.

"En minut"

Trump var inte sen att nappa. Han började spekulera om möjligheterna, som nu tycktes ha öppnat sig för honom.

– Och sedan ser jag desinfektionsmedlet som slår ut det (viruset) på en minut. En minut. Finns det ett sätt som vi kan göra något sådant, med injektion, invändigt, eller nästintill en rengöring?

– Ni förstår, det tar sig in i lungorna och uträttar storverk på lungorna. Så det skulle vara intressant att kolla upp det, sade Trump med uppenbar anspelning på desinfektionsmedel.

Spårat ur

Läkare och andra experter har reagerat med bestörtning på presidentens uttalande, som i deras ögon närmast ter sig som en total urspårning.

– Idén om att injicera eller inta någon form av rengöringsmedel i kroppen är oansvarig och farlig, säger lungspecialisten och den globala hälsoexperten Vin Gupta till NBC News.

– Det en vanlig metod för personer som vill ta livet av sig, konstaterar han.

Penny Ward, professor i farmaceutisk medicin vid Kings College i London, går rakt på sak:

– Att dricka blekmedel dödar. Att injicera blekmedel dödar snabbare. Gör inget av det! säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

"Sluta sända"

Trumps dagliga dragningar gör mer skada än nytta, anser Walter Shaub, tidigare chef för USA:s statliga kontor för förvaltningsetik.

"Som en offentlig service, vänligen sluta sända dessa coronavirus-briefingar, de utgör en livsfara, twittrar han.

Minst två tillverkare av rengöringsmedel som säljs i USA har gått ut med varningar efter Trumps inspel.

"Under inga omständigheter ska våra desinfektionsmedel föras in i den mänskliga kroppen genom injektion, intag eller på annan väg", heter det i ett uttalande från det brittiska storbolaget Reckitt Benckiser på fredagen.

Efter kritiken säger Trump att hans uttalande om desinfektionsmedel var sarkastiskt.

– Bara för att se vad som skulle hända, meddelar Trump vid en presskonferens på fredagen.

Lars Pedersen/TT