Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tusenårig väg mellan Varnhem och Skövde renoveras

Klosterinfarten för den tusenåriga vägen över berget från Skövde till Varnhem fortsätter att renoveras även i år. Pengarna för renoveringen kommer från Grevilli fond.

Under 2018 iordningställde föreningen Ljungstorps Stenmurars och Stenrösens Vänner, initierad av Skarke-Varnhems Hembygdsförening, en knapp kilometer av den gamla vägen på andra sidan riksväg 49. Vägen har flera hundra år gamla stenmurar upp mot Hålltorp. Renoveringen skedde med hjälp av finansiering från Riksantikvariatet, goda professionella krafter och en hel del ideellt arbete, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Vägsträckan invigdes av biskop Åke Bonnier i slutet på september 2018.

Nu är det dags att ta sig an Klosterliden närmast klosterområdet/kyrkparken i Varnhem för att rensa murar och väg från sly och överväxt, skapa en allé av träd och ordna den urgamla grusvägen till en vackrare miljö.

Biskop Bengt den Gode i Skara (1150 - 1190) iordningställde vägen till Sköfde över berget via det kloster som med start 1140 höll på att byggas på mark donerad av fru Sigrid i Varnhem, där hennes storgård Varnhem med 12 undergårdar ingick i donationen.

Kommunen som i stort sett är den enda markägaren har tillsammans med arrendatorn ställt sig positiva till projektet och gett klartecken genom ett undertecknat avtal för det som behöver göras.

Föreningen LSSV och Hembygdsföreningen har redan goda erfarenheter att luta sig emot när det gäller renovering av kulturarvsmiljöer genom föregående års mycket lyckade iordningsställande av vägmiljön och ser nu fram emot ett gott samarbete med ideella krafter, kommunen och projektet för utveckling av Varnhems som besöksmål, skriver de i pressmeddelandet.

Grevilli fond har ställt 60 000 kronor till förfogande för att starta upp arbetet, där man först rensar från vegetation och alltför förfulande övertäckningar av de gamla murarna. Den av föreningen redan skapade allén utmed vägen blir utgångspunkt och initialt prioriteras iordningsställande av stenmurarna utmed den gamla landsvägen.