Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kolla in proffset - nu kan du göra din egen bakelse • Receptet hittar du här

I dag är det Gustav Adolfsdagen. Efter ett oräkneligt antal Gustav Adolfsbakelser vet konditor Joakim Nilsson hur man gör. Kolla in filmen där han ger dig tips om dagens bakverk.

Det här är en favorit i repris - artikeln har publicerats tidigare på webben

Sjätte november är Gustav Adolfs dödsdag, 6 november stupade han i dimman runt Lützen. Sedan drygt ett århundrade högtidlighåller vi svenskar hans minne på just ett svenskt vis - genom att smaska bakverk.

Gustav Adolfsdagen är årets näst bästa dag, om man är konditor.

- Fettisdagen är outstanding, då säljer vi hur många semlor som helst. Men i dag är det bra tryck också, berättar Joakim Nilsson på konditori Skövdebagarn.

Joakim har varit konditor i 16 år, och varje år svischar han fram knappa 1 000 Adolfsbakelser. Hur många det blir just i dag, vet inte Joakim. Visserligen har han jobbat hela natten, men än återstår mycket av dygnet.

- Det beror lite på vilken veckodag det är. Vardagar brukar vara bättre.

Finns det någon grundregel på hur en Gustav Adolfsbakelse måste se ut?

- Egentligen inte, det viktigaste är att det är en Adolffigur på toppen.

Joakim kör tre smakvarianter, alla på sockerkaksbotten: choklad, valnöt och jordgubb.

- Det är nog valnötsvarianten som går bäst.

Joakim hinner förmodligen inte själv smaka. När han väl är klar med bakelserna väntar nästa rusch.

- Fars dag är en stor dag för oss, då blir det mycket tårta.

Ett recept av många för dagens bakelse

3 ägg 1,5 dl socker 2 dl vetemjöl 1 tsk bakpulver 1 msk vatten

Fyllning: 2 dl vaniljkräm, 1 dl vispgrädde, 1 dl svartvinbärsgelé

Ugnen 250°C.

Gör så här

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner med vattnet. Bred ut smeten över ett papper. Grädda i mitten av ugnen 5 minuter. Strö lite socker på kakan, stjälp upp på bakplåts- eller smörgåspapper.

Fyllningen

Gör vaniljkrämen. Vispa grädden och blanda den med krämen. Bred ett lager gelé eller marmelad på kakan. Fördela vaniljgrädden över. Rulla ihop kakan från ena långsidan.

Garnering

Arbeta ihop mandelmassa, florsocker, sirap till marsipan. Färga massan ljusgrön. Kavla ut massan mellan två bakplåtspapper till en fyrkant, ca 32 x 36 cm. Skär rullen i bitar, det antal som receptet avser. Lägg dem med snittytan upp. Vispa grädden. Klicka eller spritsa ut den på bakelserna. Ta sedan en chokladbit och forma till en Gustav Adolf. Klart.