Sverigedemokraterna gick framåt i regionvalet i Västra Götaland och får nu två poster i den 15 ledamöter stora regionstyrelsen. Politikerna i regionstyrelsen är heltidsarvoderade regionråd.

Idag sitter Heikki Klaavuniemi i regionstyrelsen och han kommer att fortsätta där även nästa mandatperiod. Vid sin sida får han Håkan Lösnitz från Göteborg. Heikki Klaavuniemi ska även vara gruppledare och Håkan Lösnitz vice gruppledare.

Magnus Harjapää från Grästorp, SD:s förstanamn i valkretsen för Skaraborg, blir ersättare i regionstyrelsen, liksom Inga-Maj Krüger från Sjuhärad.

– Jag hade givetvis hoppats att ta ordinarie plats i regionstyrelsen, men som ersättare kommer jag att sitta med vid samma möte och ha rätt att prata även om jag inte får rösta. Jag kommer att driva de frågor jag tycker är viktiga, säger Magnus Harjapää.

Psykiatri och miljö är två områden Magnus Harjapää kommer att fokusera på.

Vilka som blir regionråd avgörs genom omröstning inom SD:s regionfullmäktigegrupp.

– De har fler mandat från Göteborg, det är svårt för en skaraborgare att bli regionråd på det sättet vi röstar, konstaterar Magnus Harjapää.

– Men Håkan Lösnitz är duktig och absolut värd det, tillägger han.

Magnus Harjapää får samtidigt en halvtidstjänst som politisk sekreterare, vilket är en tjänst som ska ge stöd åt regionråden. Positionen som ersättare i regionstyrelsen arvoderas med 40 procent av ett heltidsarvode inom regionen och Magnus Harjapää ser kombinationen som en möjlighet att ägna all tid åt politiken. Han kommer också att vara ersättare i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen.