Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två svenska krogar blir av med stjärnglansen

Stockholmskrogen Etoile får sin första stjärna i Guide Michelin, och restaurang Aloë får sin andra. Beskedet kom under en storslagen ceremoni i norska Trondheim när årets restaurangguide offentliggjordes.

Restaurang Frantzén i Stockholm lyckas behålla sina tre stjärnor, och är med det en av 130 krogar i världen och två i Norden med den hedersbetygelsen. Samtidigt kan Sverige i och med Aloës utmärkelse nu stoltsera med fem av Nordens tretton tvåstjärniga krogar. Dessutom har vi fjorton krogar med en stjärna, där Etoile i Stockholm den enda som är ny för i år.

Stjärnkrogar har stängt

Tre svenska stjärnkrogar har stängt, och tappar därmed sina stjärnor: Fäviken Magasinet, Upper House och Volt. Även Malmökrogen Bloom in the Park och Mathias Dahlgren Matbaren i Stockholm blev av med sina stjärnor.

Utmärkelsen "Bib Gourmand" delas ut till restauranger som inte kvalar in för att få en stjärna, men som guiden ändå vill lyfta fram. I Sverige får två krogar en "Bib" i år: Allegrine och Speceriet, båda i Stockholm.

Svenske Magnus Ek, som driver Oaxen Krog och Oaxen Slip, tilldelades årets hållbarhetsutmärkelse "sustainability award".

Nyöppnad fick två stjärnor

Noterbart är att den omtalade danska restaurangen Alkemist, som öppnade för ett drygt halvår sedan, direkt gick in och fick två stjärnor.

Guide Michelin har sedan 1900 getts ut av däcktillverkaren med samma namn. Tanken var att få bilister att slita på sina däck på väg till restaurangerna. Sverige tog först plats i guiden 1984, då fyra krogar i Stockholm fick varsin stjärna. Fram till 2016 kunde endast restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö tilldelas stjärnor.

Rättad: I en tidigare version av artikeln angavs fel antal stjärnkrogar i Sverige. De stängda restaurangerna har också strukits i faktarutan.

Henning Eklund/TT