Den förra undersökningen av mikroplaster och mikroskräp i Vättern gjordes 2015.

– Vi hade tittat på det här i saltvatten tidigare, men inte i sötvatten. Halterna mikroplast och mikroskräp i Vättern var 2015 i nivå med världshaven, säger Sara Peilot, på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Plastnivåerna kan till och med vara högre i Vänern och Vättern än i haven, enligt ett pressmeddelande från länsstyrelsen. Därför görs i maj och juni en gemensam undersökning av halterna mikroplast och mikroskräp i landets fyra största sjöar: Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren. Bland annat Vätternvårdsförbundet och Vänerns vattenvårdsförbund kommer att mäta mängden mikroplaster i sjöarna och spåra var de kommer ifrån. På måndagen och tisdagen kontrollerades vattnet i Vättern.

– Fisken kan råka äta mikroplaster istället för plankton och då dör de av undernäring. Man har hittat plast i fiskars magar och den här fisken kan människor få i sig. Det är säkert inte helt ofarligt och därför är det viktigt att vi övervakar det här, likväl som miljögifter, så att vi får koll på det, säger Sara Peilot.

Hon tror dock inte det är någon fara om människor skulle få i sig mikroplaster med vattnet när de badar.

– Det här är väldigt nytt, men det kan jag inte tänka mig, säger hon.

Måns Lindell på Vätternvårdsförbundet på länsstyrelsen i Jönköpings län berättar att det är första gången som mikroskräp undersöks i den här omfattningen i sötvatten.

– Det är viktigt att kartlägga och jämföra halterna i våra mest påverkade och nyttjade sötvatten för att klarlägga om det innebär ett miljöproblem, säger han i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen är samordnare för undersökningarna.