Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utländska ligor bakom hälften av alla inbrott i Sverige

Utländska stöldligor ligger bakom hälften av alla bostadsinbrott i Sverige. Det visar en ny rapport från Trygghetskommissionen. – Det är hög tid att samhället med kraft reagerar, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Trygghetskommissionen.

Bedrägerier, främst it-relaterade sådana, blir allt vanligare i västvärlden. Det konstaterar Trygghetskommissionen i sin senaste rapport, något som TT var först med att skriva om.

Anledningen är den ökade rörligheten över gränser och digitaliseringen.

Ett annat brottsfenomen som ökar är stölder och inbrott. Undersökningen visar på att det är de utländska ligorna som ligger bakom hälften av bostadsinbrotten och en klar majoritet av stölderna av bilar och båtmotorer i Sverige.

”Omdefiniera polisens roll”

– Internationella stöldligor och bedrägerier är två områden där brottsligheten i kontrast till annan kriminalitet ser ut att öka. Det handlar om brott som påverkar människors livskvalitet. Det är hög tid att samhället med kraft reagerar mot den nya tidens livskvalitetsbrott, säger Fredrik Reinfeldt.

Trygghetskommissionen menar på att polisen inte klarar av sin uppgift.

”Omdefiniera polisens roll vid it-relaterade bedrägeribrott och fokusera på att bryta de internationella stöldligornas logistikkedjor inom Sverige”, skriver kommissionen.

Fotnot: Se hela rapporten här