Annons
Vidare till falkopingstidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Utveckla den lokala demokratin

Den senaste tiden har demokratins utveckling kommit i centrum på grund av händelser i USA. Det är bra. Demokrati är inget självskrivet. Den måste ständigt vinnas för att vara stark.

Hittills är det diskussioner på central nivå som främst visar på ökad polarisering mellan olika politiska riktningar. Men, den starka demokratin byggs inte med centrala beslut. Den byggs på det lokala planet genom tillit och engagemang från medborgarna.

Därför måste denna fråga tas upp i våra kommuner. Grundfrågan måste vara hur vi får en stärkt demokrati genom deltagande i samhället. I det arbetet är engagemanget i föreningar, studieförbund och politiska partier mycket viktigt. Falköpings kommuns bästa stöd i detta är att ge det civila samhället ett stort stöd. Det gäller både ekonomiskt och tillit att människor klarar att lösa uppgifter utifrån sin situation.

Utvecklingen har under en lång tid varit att minska stödet till den ideella sektorn för att kommunen ska kunna behålla den egna verksamheten. Det senaste exemplet på detta är att minska anslaget till studieförbunden med 200 000 kronor. Under de senaste tio åren har det anslaget varit det samma i pengar räknat. Skulle anslaget räknats upp med inflationen skulle det ha ökats med 200 000. Så på tio år har studieförbunden tappat cirka 20 procent. På vilket sätt stärker det civilsamhället?

För att inte bli bara gnäll har jag ett förslag. Avsätt en miljon till ökat stöd åt det fria föreningslivet i Falköpings kommun. Det behöver inte vara villkorslöst. Villkoret kan vara att det ska vara verksamhet som stärker demokratiutvecklingen i kommunen. Detta är ingen fråga som bara berör kultur- och fritidsnämnden. Den måste lyftas till den övergripande nivån. Aktiva, deltagande medborgare stärker alla sektorer i kommunen och är avgörande för att stärka det demokratiska samhället.

Ulf Lindén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel