Solen strålar från en klarblå himmel, vinden drar långsamt fram, fåglarna kvittar förtjust och det sprakar från små eldar. En fantastisk vårdag helt enkelt.

Under hela veckan har aktiviteten pågått på Dimbo gravfält.

Vi har klippt, krattat och eldat. Det är lite drygt ett hektar som vi ska gå över, berättar Joel Lidekil, som är en av tre entreprenörer som Länsstyrelsen anlitat till uppdraget.

De två andra är Mikko Anttila och Kenneth Persson.

Det har funnits att göra, för det var ett bra tag sedan den förra rejäla avverkningen av ljung gjordes.

Lisa Ragnarsson som är antikvarie på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet och som besökte gravfältet under fredagen var mycket nöjd med vad hon såg.

Det här blir jättefint. Gravarnas konturer framträder mycket tydligare nu när den grova ljungen är borta.

På sommaren går får och betar på det flera hektar stora området. Men den vedartade barken ger de sig inte på.

Nej, den gillar de inte att äta.

På de flesta andra gravfält där ljung breder ut sig bränner man helt sonika av fälten utan större restriktioner.

Men det går inte här, det är för hög risk att jobba på det sättet med tanke hur stort området är och att det ligger precis intill tätbebyggt område, förklarar antikvarien.

Marken där Dimbo gravfält ligger ägs av Skara stift. Men det är länsstyrelsen som ansvarar för skötseln och ser till att det finns informationstavlor på flera språk för besökare.

Gravfältet är från järnåldern och är ett av Västergötlands största i sitt slag. Det innehåller cirka 300 gravar. Det är också ett av de mest välbesökta. Många som bor i närheten gillar att komma hit, men det lockar även utländska turister, berättar Lisa.

Efter veckans finputsning kommer upplevelsen på Dimbo gravfält att bli ett snäpp vassare denna säsong.