Med snöbyarna och regnskurarna hängande i luften gav söndagen mer en känsla av april än mars. Våren är dock tveklöst på gång.

Det vittnade såväl gyllene hängen i hasselbuskarna som tranor i luften om den här söndagen mitt i mars. Och visst gick det även att ana en begynnande grönska i gräset. För att inte tala om ljuset, som äntligen har tagit över på allvar efter några månaders envetet mörker.

Ett annat vårtecken att lita på är öppnandet av anläggningarna vid Hornborgasjön. På söndagen var Naturum vid Broddetorp först ut, medan Trandansen vid sjöns sydända öppnas officiellt nästa helg.

– Fast tranorna har redan börjat komma, det är runt 1500 redan nu, så det kan bli en tidigare start där, säger Håkan Sturesson, som jobbar i informationen på Naturum Hornborgasjön.

Från början på dagen var det ingen rusning till anläggningen på sjöns östsida, men visst kom det besökare som ville andas in den friska sjöluften och få en försmak av vad som ska komma.

Richard Nordlöf hade åkt från Skövde tillsammans med dottern Stina och hustrun Hanna. Under pappas guidning fick Stina titta i kikaren för att se om det fanns något sevärt i naturen utanför Naturums panoramafönster.

– Det är ett trevligt utflyktsmål, vi kollar på lite fåglar och besöker naturen. På våren är det här en av de platser vi brukar åka till, berättar Richard.

– I den här blåsten är det skönt att vara inne och titta ut på naturen. Lite varmare vill man väl ha det, men det är ändå trevligt att vara här, tillägger han.

De som trotsade blåsten kunde i gengäld värma sig med en fika i Kafé Doppingen, där nya arrendatorn Ingrid Axelsson också slog upp sina dörrar för säsongen på söndagen. Under eftermiddagen bjöds det även in till ett föredrag i hörsalen med konstnären Eva-Lill Nilsson, som berättade om sitt konstprojekt 1000 tranor för livet.

En lagom laddad säsongsstart för Naturum Hornborgasjön således. Kommande helger lär bli betydligt mer hektiska.